Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2016 09:32 - Св. Козма Етолийски: Притча за безценния диамант
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 720 Коментари: 0 Гласове:
1



 Имало някога един търговец, чието име било Неразумен. Той търгувал от четиридесет и пет години, но никога не постигнал особен успех. Един ден той намерил кесия. Отворил я и открил в нея няколко монети, няколко фалшиви перли, а посред кесията имало диамант. Той взел кесията с парите и отишъл при банкера да види дали намерените съкровища са истински. След като ги прегледал, банкерът казал на търговеца, че парите са фалшиви и само диамантът е истински. Търговецът не му повярвал, взел ги и отишъл при друг банкер. Той също му казал, че всичко е фалшиво освен диаманта, който имал голяма стойност. Търговецът се натъжил и взел в ръка диаманта заедно с кесията и монетите и си тръгнал.

По пътя той срещнал слепец и рекъл: „Искам да видя каква сила притежава диамантът“.

И, о чудо на чудесата, щом докоснал очите на слепеца с него, те незабавно се отворили и човекът прогледнал. Тогава търговецът се зарадвал.

Той продължил нататък и срещнал човек, който бил глухоням, и веднага щом го докоснал (с диаманта) той започнал да говори и чува. Подир това срещнал мъж, който бил бавноразвиващ се, и щом го допрял до него, той бил излекуван. Докоснал бедняк с него и човекът забогатял. Допрял до го старец и той станал млад и изпълнен със здраве. Докоснал мъртвец и той веднага оживял.    

Виждайки такива чудеса, сърцето на търговеца се преизпълнило с радост и така той взел кесията с монетите и отишъл и ги захвърлил в морето. Запазил единствено диаманта и се прибрал вкъщи.

Дошло времето на търговеца да умре. И така той извикал семейството си заедно и им казал: „Деца мои, търгувах по широкия свят вече четиридесет и пет години. Никога не постигнах успех. По-късно намерих кесия в която имаше няколко фалшиви златни монети, перли, а посред нея открих диамант с такава сила, че той възкресяваше мъртвите, правеше от бедняка богаташ, отваряше очите на слепците, глухите чуваха отново и лекуваше всякакви болести. Но скоро ще ви оставя, тъй като смъртта ми наближава. Нямам какво друго да ви завещая освен този диамант. Но вие несъмнено ще намерите точното място, където да го съхраните, тъй като той не може да бъде държан където и да е.
image

Времето дошло и търговецът починал. Диамантът останал за неговото семейство. Те опитали да немерят място за него, както им бил заръчал търговецът. И така те намерили мраморен равностранен триъгълник и го поставили на върха, но той не могъл да се закрепи там. Те се натъжили, тъй като не можели да намерят място за диаманта. Те поставили бяла кърпа върху мрамора, която да послужи като възглавничка, ала диаманта паднал отново. Те отново се огорчили. По-късно решили да сложат още една кърпа върху другата и сложили диаманта отгоре. Този път той не паднал. Те били щастливи и прославили Бога.

Сега да видим какво символизират в притчата търговецът; какво е значението на кесията, на доларите; на златните монети, на перлите, на диаманта, на банкерите, кои са роднините на търговеца, какво е значението на мрамора, на първата кърпа и на втората кърпа. Това са единадесетте елемента, на които ще дадем обяснение.

Първо, аз съм Търговецът, наречен Неразумен, пияница, прахосник и мързеливец. Работя от четиридесет и пет години и Бог ме намери достоен да намеря кесия. Какво е значението на кесията? Това е Светото Писание. Какво символизират подправените златни монети? Това са евреите, които казват, че вярват, ала вярата им е подправена. В кесията открих и фалшиви долари. Те символизират безразличните, които казват, че вярват, ала вярата им е неистинска. Какво е значението на перлите? Това са еретиците, които казват, че вярват в Светата Троица, ала тяхната вяра също не е истинска, от лукавия. Какво е диамантът? Това е нашият Господ и Бог Иисус Христос. А кои са банкерите? Това се пророците, които прогласили Сина-Слово, който e роден от всемогъщия Отец. Кои са роднините на търговеца? Това са благочестивите православни християни, синовете и дъщерите на Христа. Какво е значението на равностранния мраморен триъгълник? Това е човекът, който казва, че вярва в Светата Троица, но чиято вяра е недостатъчна да го спаси; затова и диаманта не може да се закрепи. Какво още е нужно? Първата кърпа е необходима, ала диаманта, символизиращ Христа, не остава на своето място. Човек, който казва, че вярва в Светата Троица има първата кърпа и има любов към Бога, присъща на всеки човек, ала това е недостатъчно, и трябва още една кърпа. Тогава диаманта остава на своето място. Какво е значението на втората кърпа? Това е човекът, вярващ в Света Троица и обичащ Бога и своите ближни; това символизира втората кърпа. Тогава диаманта, който е нашият Господ и Бог Иисус Христос, остава.

Човек, имащ Бог в сърцето си, притежава всякакво добро и не може да съгреши. А когато няма диаманта в своето сърце, а именно Любовта, която е Христос, там се настанява дяволът. А който има дявола, има всякакво лукавство и извършва всевъзможни грехове. И така, братя мои, аз ви оставям в добро здраве, ще си тръгна и не знам дали Бог ще ме удостои с радостта да ви видя отново лично. Нямам какво друго да ви оставя за утеха, като закрила, като пазител, освен диаманта. Ала вие трябва да откриете къде да го поставите. Диамантът има в себе си всички християнски добродетели, духовни и физически, и онзи, който се е оказал достоен да го има в своето сърце ще има благополучие, тъй като има истинското съкровище.

По молитвите на светите наши отци, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй ни и ни спаси. Амин!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 415733
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930