Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2019 10:14 - ВЕРОУЧИТЕЛНИ ДИАЛОЗИ С ДЕЦА НА ТЕМА ИЗВЪНЗЕМНИ, ЗОДИИ И ТАТУИРОВКИ
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 681 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ИЗВЪНЗЕМНИ

С големите деца разгледахме въпроса и за извънземните, наричани НЛО – неидентифицирани летящи обекти. Това ги определя като непознати, несравними с нищо познато на човека. Децата се страхуват от тях и трябва да знаят как да се предпазват.
Науката си служи с предположения. Някои допускат, че имало извънземни цивилизации, което не е вярно. Обектите съвсем не са цивилизовани.

 


Те са от духовно естество, но се материализират. Приемат образи на хора, животни, светли кълба. Наричат ги летящи чинии. Те всъщност са невидими сили.

Невидимите сили са два вида, добри – ангели и зли – демони. Те от кои са? – запита Мария.

Те са от злите сили, защото пакостят на човека – обясних аз.

– Тогава те са демони.

– Точно отговори. Така учи Църквата.

– Как да се пазим от тях?

– Демоните се плашат от Кръста Христов. Ако видите такъв обект, моментално се прекръстете и се помолете. Той ще изчезне, защото кръстният знак го изгаря.

– Да му мисли, който не знае това – каза с право Иван.

Разбраха ме децата и аз им разказах за един космонавт. Той видял такъв обект и се сковал от страх. Демонът даже направил така, че електричеството в кораба угаснало. Станало страшно.
Все пак той се спасил. След като се приземил, разказал за случилото се и потърсил съвет. Науката мълчала. Отнесъл въпроса до духовник, защото бил убеден, че това не е извънземен човек, а някаква непозната сила от надземно естество.

Духовникът му казал, че трябва да се прекръсти и да призове молитвено името Христово. Също да поръси със светена вода. От тези три неща НЛО бяга, което е доказателство, че е демонична сила.

Изплашен, той изпълнил съвета му и при следващия полет обектът пак се появил, но моментално отлетял в обратна посока.

– Защо най-много се явяват на летците? – запитаха децата.

– Защото демоните на земята срещат препятствия. Има свети храмове, в тях се принасят молитви, има светини. А в атмосферата им е по-лесно. Те са паднали ангели и тяхното царство е между небето и земята.

Православните вярващи летци, преди полет се изповядват и причестяват. Демоните не само не ги нападат, но бягат от тях, защото те имат светото Причастие, Христос в себе си.

След беседата, децата напълно се успокоиха. Не се страхуват, защото знаят най-силното лекарство срещу материализираните демони, наричани неидентифицирани летящи обекти.

 

ЗОДИИ

 

Не са малко заблудите в нашето съвремие, белязано с ниска духовност. Когато намалее, или изчезне вярата, душата на човека се опразва от съдържание. А тя не търпи празно пространство. Запълва се с празни неща, които се наричат суеверие. Едно от тях е вярата в зодиите.
Зодия значи съзвездие. Има дванадесет съзвездия. Повечето от тях носят имената на животни. Невежи хора своеволно са ги подредили по дванадесетте месеци в годината. Смятат, че в който месец се е родил човек, има съответната зодия, от която зависи целият му живот.
Глупаво е човек да смята, че съдбата му зависи от нещо измислено от хората. Но сега, поради липса на духовна просвета, много хора
, без да разсъдят, сляпо вярват в зодиите.


Веднъж, преди урока, долових един разговор между две по-големи деца. Те си казваха едно на друго кой от каква зодия е. Мислели даже да си купят украшение, на което е изобразена тяхната зодия. Реших да се намеся.
– Деца, може ли вашият живот да зависи от един камък?

– В никакъв случай! – отговори едното дете.

– А може ли той да зависи от един овен например, или от пустинния звяр лъв?
– В никакъв случай- отговори другото.

– А съзвездията са планети като нашата земя от камък, пръст, от мъртва материя. Как тогава вашият живот ще зависи от тях?
Камъкът е без душа, а животното няма разум. Как тогава те ще определят живота на човека? Защо той се унижава да разчита на тях!


Децата се замислиха и разбраха, че се заблуждават.
Запитаха ме:

– Защо тогава умни хора и учени с високо образование вярват в зодиите?
– О
, те съвсем не са умни. Учени са в някаква насока, но нямат най-важната духовна просвета.

– Във всеки вестник има обяснения какво ще се случи на човек в определен ден, според зодията му.

– Такова нещо досега не е имало, защото никога вярата не е била толкова непросветена в хората – отговорих им аз.


Реших, че е наложително и проведохме по този въпрос един учебен урок. Децата разбраха, че не студеният камък, или бездушното животно, а Бог определя съдбата на хората, в зависимост от техните действия. Той дава добро на добрите.

Разговорът стана интересен. Георги каза:

– Човекът не е създаден от камъка или от животното, а от Бога. Следователно Бог се грижи за него.

– Отлично!- казах му аз, а Веселка добави:
– Аз, когато направя добро, Бог ми дава радост. Ставам весела и оправдавам името си. Животното нищо не разбира от тези работи.

– Ако направя лошо, в душата ми настъпва смут. С това Бог иска да ме поучи да не греша повече. Камъкът нищо не разбира от това нещо – добави Виолетка.

Всички единодушно решиха да не се съобразяват с указанията за зодиите по вестниците. Те разбраха, че е глупаво да се вярва в мъртва материя, която е творение. Умният човек вярва във великия Творец-Бог, Който е сътворил целия свят и човека.

Много бях доволна. Децата разбраха, че зодиите са глупава човешка измислица, в която само непросветен човек, оглупял от незнание, може да вярва.

 

 

ТАТУИРАНЕ

 

Сметнах за наложително да се изясни въпросът за татуирането, както на малките, така и на големите деца, защото то е станало вече модно увлечение. При него се впръсква под кожата черно багрилно вещество, с което се изобразяват различни символи. Това нещо не се изтрива, нито се измива, може да се премахне само с операция. То не е малък грях!

– Защо е грях ? – запита Лазар.

– Бог е дал на човека красиво тяло. Който променя вида му, оскърбява своя Творец-Бог. При това съвсем не става по-красив.

– Тогава и гримирането ще е грях – каза Илиана.

– Грях е, особено когато се прекалява и се стига до неприличие. И при двата случая кожата се уврежда. Тя не може да диша. Похабява се. Но има и нещо още по-лошо при татуирането.

– Какво е то? – пак Лазар запита, защото мислел по подражание на големите момчета и той да опита.

– Татуирането е останало от езическите времена преди Христа. Сега се практикува най-вече от източните диви племена, които не познават християнството. При това е свързано с езически заклинания, с което се извикват зли сили.

Затова обикновено се изобразяват змии, дракони и всякакви демонски символи.
– Някои младежи носят украшения с изобразени на тях змии, прилепи, черепи. Грях ли е? – запита Стоян.

– Грях е! Това са грозни демонични изображения. Но татуировката е връх на всичко. Срамно е, ние кръстени християни, да го вършим.

Побеседвахме и в заключение Лазар каза:

– Аз никога няма да се направя на плашило. Няма да обидя своя Творец-Бог и няма да извърша този грях.

А малкият Николайчо го каза най-кратко и най-точно:

– Аз никога няма да сложа дявола под кожата си.

Всички се засмяха и разговорът приключи с полезната поука, че човек не бива да унижава тялото си, което носи скъпоценната му душа.
Нали правим кръстен знак, за да прогоним далече дявола, а с това не само го викаме, но го слагаме и под кожата си, за да е постоянно с нас.
Татуирането и всякакъв вид демонични украшения са гибелни за душата. Те са грях пред Бога!

 

Монахиня Валентина Друмева „История на неделното училище
при Девическия манастир „Св. Въведение Богородично”
в гр. Калофер". Oще за и от игумения Валентина (Друмева) в рубриката, посветена на нея тук.  

  Още за православното образование и децата тук.

http://www.kaloferskimanastir.com




Гласувай:
1



1. ivoki - ПОЗВОЛИХ СИ...
30.05.2019 13:05
...да копирам и публикувам на моята страница във ФБ.
цитирай
2. predanie - :)
30.05.2019 14:56
хубаво е повече хора да го прочетат
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 413035
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031