Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2019 15:00 - Св. Йоан Шанхайски: Преди поста
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.03.2019 15:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

Отварят се дверите на покаянието, настъпва Великият пост. Той се повтаря всяка година и всеки път ни носи велика полза, стига да го прекараме правилно.

Великият пост е подготовка за бъдещия живот, най-достъпният начин да се подготвим за Светлото Възкресение.

Също както във високите сгради има стълбища, така че по стъпалата да можем леко да се изкачим нагоре в зданието, така и различните дни в годината се явяват степени за нашия духовен подем и израстване.

Това се отнася особено за дните на Великия пост и Светата Пасха.

През Великия пост се очистваме от греховната сквернота, а в Св. Пасха предусещаме блаженството на идващото Царство Христово. Когато се изкачваме на висока планина, се грижим за това да се освободим от всяка излишна тежест. Колкото по-лек е товара, толкова по-лесно се носи той и по-високо може да се изкачи човек.

Така, за да можем да се извисим духовно, преди всичко е нужно да се освободим от греховните тежести. Те се смъкват от нас при покаянието с непременното условие ние сами да прогоним от себе си всяка вражда и да простим всекиму, когото считаме за виновен пред нас. Така пречистени и опростени от Бога,  посрещаме Светлото Христово Възкресение.

Какъв драгоценен дар Божий получаваме тогава, когато завършим нашия постен подвиг? За това ни говорят още словата от първите песнопения на ежедневната пасхална стихира: „Подава ни се за храна Агнецът Божий, в свещената и светоносна нощ на възкресението, заради нас извършеното заколение, с което се приобщиха учениците във вечерта на тайнството".

Приобщаването с Тялото и Кръвта на възкръсналия Христос в живота вечен, това е целта на св. Четиридесетница. Приобщаваме се не само на Пасха. Обратното, на Пасха са длъжни да се приобщят тези, които са говели, изповядвали са се и са се причастявали по време на Великия пост. Преди самата Пасха съществува малка възможност да се изповядаме добре и в пълнота; свещениците са изключително заети и през по-голяма част от времето са погълнати от службите на Страстната седмица. Трябва да се подготвим за това от по-рано.

Всяко Причащение с Христовите Тайни е съединяване със Самия Христос и е спасително за нас. Защо се отдава такова значение на Причастието в нощта на Св. Пасха и сме призвани към това? Защото тогава особено ни се дава да почувстваме Царството Христово. Тогава биваме особено озарени от Вечната Светлина и се укрепяваме в духовното възхождение.

Това е незаменимият дар Христов, несравнимо благо. Нека никой сам не се лиши от тази радост и вместо да се причасти в Пасхалната нощ, да побърза да вкуси месо и подобни ястия. Тогава приобщаването със светите Тайни ни подготвя за трапезата във вечното Царство Божие.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 415352
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930