Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2017 11:20 - за зависимостите от тоя свят
Автор: elianna Категория: Лични дневници   
Прочетен: 533 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Отец Серафим Роуз беше ни посъветвал, че в домовете в които не достига мъжество да се изхвърли телевизора през прозореца, трябва поне строго да се ограничи неговото гледане. Познавам няколко човека без телевизор от много време (макар да компенсират с интернет). Обаче, само един семеен човек зная, който не само, че няма телевизор, но и подари нахапаната си ябълка (смартфона) за да не го смущава в една по-важна комуникация. А човекът не живее в гората, напротиив, заема висок и отговорен пост и се справя отлично без да сърфира във виртуалния океан. Единици са с неговата висока ерудиция. Друг много стабилен човек, свещеник, ползва интернет, но изтри фб. профилът си по молба на негов роднина - монах. Мислил съм много, доколко вреди интернет на стремящите се към духовен живот. Изкачат ми стандартните оправдания, че средството само по себе си не е зло, а начинът му на употреба (злоупотреба) го превръща в нещо лошо, и че ако древните светии живееха в нашето високотехнологично време сигурно щяха да използват мрежата богоугодно, ловейки с нея хора за вечността. "За светият всичко е свято", но не и за нас. Пресищайки плътта с храна и сетивата си с всякакви "полезни" и православна информации и сквернотиити които се прилепят към тях (защото нещата в нета са винаги две в едно, вижте само коментарите под публикациите) как да имаме дълбоко покайно чувство, чисти помисли, как да общуваме в молитва с Христа? Просто няма как да се случи това. Доброволно се подлагаме да ни бомбандират постоянно със всякакви информации и соц. контакти. И не само, че не се пазим, а и се пристрастяваме към тази бомбандировка (както хората, които не могат да заспят без шума и мигащита светлина от телевизора). Наркотик, с който заразихме и децата си и в същото време искаме да сме църковни. Искаме да съчетаем несъвместимото, както казваше езерният отец:

"Ние сами избираме да сме малки съдове. Защото малкото любов е удобна. Чрез нея можеш да съчетаеш несъвместимото – Иисусовата молитва и смартфона, изтънчените гозби и поста, надутото държание и богословието, удобният живот и подвизите. Някой ще каже: „Аз нямам тяхната сила.” Да, и аз я нямам, и аз съм кекав представител на 21 век. Но голямата победа на светците не е заради техните телесни подвизи, а заради огромните души и способността им да се жертват, да се каят и да се понизяват." И още:
"...истинското щастие не е в спокойния живот, лишен от изпитания тук на земята, а в близостта с Господа и в Неговата любов. (...) Много се страхувам от това, че мога да свикна с хладната (и по светски удобна) констатация за непреодолимостта на огромното разстояние между земята и небето. А също и от чувството, че каквото и да правя, някой е длъжен да слезе с асансьора и да ме вземе. Страхувам се и от това, че нашите християнски послания стават все по-лесно смилаеми. Като реклами… Внимаваме да не стреснем таргет групата си. И затова: никакво покаяние, никаква аскетика, само „позитивни” послания. Тук обаче виждаме, че Бог е взел сълзите, страданията и смъртта на апостолите за нещо повече от всяко всеплодие. Защото чрез тях е изразена истинската любов. А също и защото любовта не е приложение за смартфон..."

Може на някой да му се вижда крайно и талибанско човек да се отърве от тези така необходими технически удобства, но както казва същият отец: "Ако си открил Христа, трябва да стигнеш до края с Него", а и сам Христос призовава тези, които искат да Го следват, да оставят всичко и да вземат единствено кръста си.. Нима е лошо да си фундаменталист, ако фундамента е Христос? Точно това е и Православието, но повечето си го нагаждаме както ни е по-удобно, вместо ние да се нагодим (променим), както казваше един светия. Защо да не започнем тази промяна и

збавяйки се първо от смартфона, тази "нахапана ябълка" за познаване на добро и зло..


Show more r



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elianna
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1171932
Постинги: 1302
Коментари: 1089
Гласове: 610
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031