Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2017 21:13 - Поучения от авва Доротей
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 312 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Авва Доротей е казвал, че онзи, който се обляга на своя разум или на своето мнение, не е възможно да се подчинява, или да следва добрия пример на ближния.

Бидейки обхванати от страсти, ние никак не бива да вярваме на своето сърце. Защото лошото правило и правото из­кривява.

Който не пренебрегне всички неща, слава и те­лесен покой, а заедно с това и самооправданието, той не би могъл нито да отсича своите пожелания, нито да се избави от гняв и скърби, нито да успокои ближния.

Не е велико нещо да не осъждащ, или да съчувствуваш на оногова, който е в скръб и ти се покорява. Но велико е - да не осъждаш оногова, който ти противоречи, да не му отмъщаваш, да не се съгласяваш с ония, които го осъждат и да се радваш заедно с ония, които са предпочетени пред тебе.

Не търси любов от ближния, защото който (я) търси, се смущава, ако не я намери. Но, по-добре ти сам прояви любов към ближния и ще се успокоиш и по този начин и в ближния ще предизвикаш любов.

Който извърши угодно дело на Бога, той непре­менно ще изпадне в изкушение. Защото всяко добро дело или се предшествува, или се последва от изкушение, та и онова, което се прави заради Бога, не може да бъде сигурно, ако не бъде изпитано чрез изкушение.

Нищо не свързва хората помежду им така тясно, както когато те си сърадват (един другиму) във всичко и имат една­къв начин на мислене.

Дело на смиреномъдрие е, да не пренебрегваме подая­нието на ближния; и трябва да го приемаме, макар да е малко и не­значите лно.

Ако ми се случи някаква работа, по-приятно ще ми е да постъпя според съвета на ближния, макар и да я проваля по неговия съвет, отколкото добре да я изпълня, следвайки собствената си воля.

Добре е, във всяка работа сам да се погрижиш за онова малко, от което се нуждаеш, тъй като не е полезно въввсичко да бъдещ спокоен.

Във всяка работа, която ми се случва, никога не съм искал да се ограждам с човешка мъдрост, но, каквато и да бъде тя, аз винаги постъпвам според силите си и всичко предоставям на Бога.

Който няма своя воля, той винаги изпълнява своето желание. Доколкото такъв няма свое желание, то, каквото и да се случи (с него), той във всичко е доволен и се оказва, че той винаги изпълнява своите желания. Защото той не иска работите да стават така, както той желае, но иска те да стават така, както ще си станат.

Неприлично е за когото и да било, да поправя брата: и тогава, когато онзи съгреши против него. Пък и в друго време не бива да върши това с цел да отмъсти.

Любовта към Бога е по-силна от естествената любов.

Не прави зло дори и на шега, защото се случва, че някой отначало, шегувайки се, върши зло, а после, без да иска, се увлича от него.

Не бива да желаем да се освободим от страстта с цел да избегнем произлизащата от нея скръб, но, поради пълна не­навист към нея, както е казано: с пълна омраза ги мразя, те ми са врагове (Пс. 138,22).

Не е възможно някой да се разгневи против своя ближен, ако сърцето му най-напред не се възгордее над него, ако не го унижи и не счете себе си по-горе от него.

Признак за това, че някой доброволно изпълнява страстта, служи неговото смущение тогава, когато го изобличават или поправят. А ако пренася изобличението, т. е. вразумяването, без сму­щение, това е признак, че някой е бил победен от страстта, или я е изпълнил по незнание. На нашия Бог подобава слава во веки веков. Амин.

из "Църковни слова"




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 415756
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930