Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2017 18:17 - Как да постъпим с изпаднало в заблуда дете
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 312 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Едно от най-големите ни притеснения и източници на тревога като родители е когато нашите деца напуснат дома и след това отпаднат от учението на Църквата.

Това е вярно най-вече по отношение на сексуалното поведение. Да предположим, че родителите са имали отношения, основани на любовта с детето си, всекидневно са се молили съвместно и редовно са участвали в Тайнствата на Църквата. С други думи, родителите са направи всичко „както трябва” по отношение на православното възпитание на детето. Дори в подобни случаи, когато детето напусне дома, той или тя вече, често за пръв път, са свободни да живеят както им повелява свободната им воля. И не е нещо необичайно детето да злоупотреби с този Божий дар, както вие вероятно сте правили през младежките си години.

Как би следвало да постъпи родителят, когато открие, че детето му е изпаднало в заблуда?

Св. Паисий има изненадващ отговор:

Дори и най-сериозното прегрешение на децата не трябва да отчайва родителите, тъй като грехът е на мода в наше време. Те винаги трябва да помнят следното: в днешното време младите ще имат определни „смекчаващи вината обстоятелства” и ще бъдат съдени снизходително за техните прегрешения. Днес да имаш четворка е все едно преди това да сме имали шестица в училище. Разбира се, родителите винаги ще се стремят да помогнат на децата си, но не трябва да изпадат в прекалена загриженост. Децата ще станат по-осъзнати и с повече опит след известно време. В настоящия момент може и да не разбират кое е добро, тъй като умът им още не е съзрял. Тяхното съзнание е сякаш покрито с облаци и му липсва яснотата да разпознае предстоящата опасност, както и непоправимата вреда, която могат да претърпят. 

Като си даваме сметка, че съвременната култура е много по-трудна от онази, в която ние като родители сме отраснали, как би трябвало да реагираме на несполуките на нашите деца. Дали трябва да се ядосаме и да влезем в пререкания с тях? Трябва ли да ги ограничаваме по всякакъв начин? Дали трябва да се отдръпнем от тях, докато те се занимават с нещо греховно? Как следва да постъпим?

Старецът Паисий казва:

 Би било полезно, ако родителите покажат на детето, че не се ядосват от неприемливото поведение и не трябва да се държат прекалено заповеднически; и разбира се, трябва да продължат да се молят. Молитвите, изречени с болка, са ефективни. Ако детето направи нещо много сериозно, родителите трябва да се намесят по подходящия начин. Ако не е толкова сериозно, не трябва да се тревожат прекомерно, така че да не провокират детето и ситуацията да се влоши, като накарат детето да се отдръпне от тях. Те трябва да се молят на Христос и Богородица да пазят техните деца.

С това се има предвид да дадем на детето да разбере, че разбираме трудното положение, в което се намира и че любовта ни към него е безусловна. Искаме те да знаят, че могат да продължат да ни се доверяват и ще опитаме да намерим с любов онзи съвет, който да им бъде полезен в процеса на тяхното съзряване, в борбата им да преодоляват трудностите на живота според собствената им свободна воля. Бихме могли да споделим с тях нашите собствени изпитания. И най-важното е усилено да се молим за тях.

Старец Паисий разказва следната история:

Когато бях в манастира Иверон, веднъж един млад мъж дойде при мен. Той се скитал из Халкидики, там открил група поклонници, които идвали на Света Гора и дойде с тях в моята келия. Боже мой, той бе атеист, настроен богохулно, направо се държеше безобразно! Бе дяволски умен и не вярваше в нищо. Псуваше всички останали поклонници, независимо дали са млади или стари. С търпение и малко усилия го накарах да се опомни; също така го подстригах, тъй като имаше много дълга коса. „Виж сега, рекох му, да е жива и здрава майка ти, тъй като със сигурност нейните молитви те доведоха тук.” „Прав сте, отче, каза ми той, обикалях из Халкидики и сам не зная как се озовах тук.” „Ако майка ти разбере, че си дошъл на Света Гора и ти види прическата, ще изпита голяма радост за теб!” „Как разбрахте това, отче? Майка ми наистина би се зарадвала много да ме види толкова променен!”, отвърна той. По този начин Бог го промени и го насочи в правия път. Колко ли молитви бе изляла майка му за него!

pravmir.ru




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 415812
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930