Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2017 10:15 - Възкресение Христово
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 2102 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Bъзсия истината от земята”, където я низведе човешката неправда и правият Божий съд. Печатът, който беше поставен върху хладния гроб от неверието, се разтопи от Божествения огън, който се таеше в него. Тежкият камък на съблазните, който го покриваше, падна и порази иудейската жестокост. Гробът сега е пуст и небесният вестител, който седи в него, сякаш пита: “Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?“(1 Кор. 15:55)

Църковните песнопения славословят празника така: “Пасха свещена, Пасха нова, свята, Пасха тайнствена, Пасха всечестна, Пасха на Христовото избавление, Пасха непорочна, Пасха велика, Пасха на верните, Пасха отваряща дверите на рая, Пасха освещаваща  всички верни”.

“Този е денят, който ни създаде Господ, да се възрадваме и развеселим в него!” – Това е Пасхата Господня, Пасха на радост, Пасха на избавление от скръб, защото Господ като от палат възсия и благодатно ни озарява с радостта на възкресението. Цялата природа обновена тържествува по думите на псалмопевеца св. цар Давид (Пс. 113:6).

Как един миг променя света! Това ада ли е, който е заключил с проклятие рабите, а сега ги пуска на свобода? Земята ли е това, където Божеството сияе с пренебесна слава, а на небето се заселват земнородните и царува човечеството? Непостижимо преминаване от съвършено изтощение към пълнота на съвършенство, от най-дълбоко бедствие във височайше блаженство, от смърт към безсмъртие, от ада на небето, от човек - в Бог! Това е Велика Пасха!

Христос възкръсна от мъртвите. Апостолът казва, че Той е Първенец от мъртвите: “Аз съм Първият и Последният и живият: бях мъртъв, и ето, жив съм вовеки веков, амин, и имам ключовете на ада и смъртта” (Апок. 1:17-18).

Ако възкръсна Първенецът от мъртвите, Богочовекът Иисус, Който умря, за да победи смъртта и да дарува възкресение на смъртния човешки род, ще възкръснат разбира се и всички хора. Ако Христос стана начатък на Възкресението, ще настъпи и всеобщото възкресение.

Възкресението Христово е основата на нашата вяра, нерушима опора в нашия земен живот.

Със Своето Възкресение Христос даде на хората да познаят истинността на Неговото Божество, на учението Му и спасителната сила на Неговата смърт. Възкресението на Христос е завършек на жизнения Му подвиг и следствие от нравствения смисъл на Неговия живот.

Ако Христос не възкръсна, казва св. ап. Павел, празна е нашата проповед, празна е и нашата вяра. Но Христос възкръсна и съвъзкреси със Себе Си цялото човечество.

Спасителят донесе съвършена радост на хората. В пасхалната нощ ние чуваме в църквата песнопение и сами вземаме участие в него:

За Възкресението Ти, Христе Спасе, ангелите пеят на небето, сподоби и нас на земята с чисти сърца да Те славословим”.

За даряването на тази спасителна радост на хората Той моли Своя Небесен Отец в молитва преди кръстните страдания:

Освети ги чрез Твоята истина; Твоето слово е истина. А сега идвам при Тебе и казвам това на света, за да имат в себе си Моята радост пълна.” (Ин. 17: 17, 13)

С Възкресението на Христа се открива за човека нов свят от святост, истина и блаженство.

По време на земния Си живот Спасителят нееднократно произнасял драгоценните за всяка вярваща душа думи:

...Аз живея и вие ще живеете” (Ин. 14:19), “Мир ви оставям” (Ин.14:27). “Това ви казах, за да пребъде Моята радост във вас; и радостта ви да бъде пълна” (Ин.15:11).

Нов живот се откри за човека. Дадена му бе възможност да умре за греха, за да възкръсне с Христос и с Него да живее.

 “Пасха, отваряща дверите на рая”, пеем в Пасхалния канон. Няма по-светла от пас-халната радост.

Във Възкресението се открива нашият вечен живот. Пасхалната ни радост е радост за преобразения наш живот в нетленен живот, за стремежа ни към неумиращото добро и нетленна красота.

Сега празнуваме най-великото тайнство – Възкресението Христово, победата на Жиз-нодавеца над смъртта!

Нашият Спасител възтържествува над злото и тъмнината. Затова е ликуващо в радостта си богослужението на Православната ни Църква.

По време на Своя земен живот Спасителят говорил много за Себе Си като носител на живот и възкресение. Тогава тези слова на Божествения Учител били непонятни не само за народа и слушащите Го, но и за апостолите и учениците Му.

Смисълът на тези думи станал ясен след Възкресението на Христос. Едва тогава апостолите и учениците Му разбрали, че Той действително е Владиката на живота и Победителят на смъртта. И тръгнали с проповед по целия свят.

Ние се поздравяваме с радостния привет “Христос воскресе!” в продължение на 40 дни, до Възнесение Господне.

Само две думи! Но тези дивни слова изразяват непоколебимата ни вяра в най-отрадната за човешките сърца истина за нашето безсмъртие.

Христос е Живот!

Христос воскресе! – и да се зарадват душите ни за Господа.

Христос воскресе! – и изчезва страха от смъртта.

Христос воскресе! – и сърцата ни се изпълват с радостната вяра, че след Него ще възкръснем и ние.

Празнуването на Пасха означава да познаем от цялото си сърце силата и величието на Възкресението Христово.

Празникът Пасха означава да станем нови човеци.

Да празнуваме Пасха означава с преизпълнено сърце да благодарим и да прославяме Бога за преблагословения Негов дар – дарът на възкресението и любовта.

Затова в тези дни ликуваме и радостно празнуваме, възхваляваме и прославяме победата на Божествената любов.

Христос Воскресе!

Да разтворим сърцата си за страдащия, умиращ и възкръснал Спасител заради нас човеците. И Той ще влезе и ще изпълни със Светлината Си нашия живот и ще преобрази душите ни. А ние, в отговор на това, с любов ще се устремим след Него по нашия кръстен път, защото в края му, несъмнено, сияе и нашето възкресение за живот вечен.

Амин!

http://www.sveta-nedelia.org




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 413000
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031