Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2017 12:44 - Старец Тадей Витовнишки: Господ е във всички нас
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 7348 Коментари: 16 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Ние се намираме тук, на земята, като под някаква епитимия. Затова не се удивлявайте, че с вас непрестанно се случват някакви неприятности, не­щастия и беди. Всички ние постоянно грешим, подхлъзваме се и падаме. Ние всъщност попадаме в прим­ките на демоните. Светителите постоянно подчерта­ват, че е важно винаги отново да ставаме и да про­дължаваме пътя си към Бога. Дори и сто пъти на ден да паднете, не се разстройвайте, не спирайте внима­ние върху това; само станете и вървете напред, без да се обръщате назад. Каквото било, било и е минало. Вие само вървете напред и се молете за помощ от Господа.

Ние не досаждаме на Господа с това, че постоянно за нещо се оплакваме. Дотягаме Му,когато гре­шим, а не когато постоянно се обръщаме към Него като към най-близък. Господ обича, когато ние Го призоваваме непрестанно и когато изливаме пред Него своето сърце. Молитвата не е нещо, което ти си започнал и завършил, и толкова. Да застанеш пред иконата, да кажеш, което имаш да казваш, и после да вървиш по пътя си. Това не е молитва.

Обичайте малките дела и се стремете към това, което е скромно и просто. А когато душата съзрее, тогава Бог ѝ дава вътрешен мир. Господ сега само гледа към вас и Му е скъпо, че вие се стремите към Неговия мир. Докато душата не съзрее за Господа, Той само понякога ще ѝ дава да вижда, че Той е нав­сякъде, че изпълва всичко, целия свят, всички твари. Тогава душата е толкова радостна. Тогава тя има всич­ко. Но после Господ отново се скрива от нас, за да тъгуваме за Него и да Го търсим от все сърце.

Тежко е да се живее с ближните, ако ние се впуска­ме в мислена война с тях. Не е достатъчно само да се въздържаме от открита война с думи и действия. Не встъпвайте дори в мислена война с тях. От това се изгубват душевният мир и любовта към ближните. Не е нужно да се противопоставяме на ближните, нито да ги убеждаваме. Това е безполезно. Може и на гла­ва да стоите пред тях и нищо да не постигнете. Ближ­ните трябва само да се обичат заради Господа. Гос­под е и в невярващите, защото, ако Той не беше в тях. нима те въобще щяха да са живи?!

Не придавайте голямо значение на външните съ­бития. Повече бъдете вътре в сърцето си с Господа, а тях ги оставяйте настрана. Само бъдете приветливи и тихи, и ласкави с всички, и не обръщайте внимание на останалото.




Гласувай:
2



1. ivoki - Прекрасно ! Ще си позволя да го пу...
30.03.2017 13:36
Прекрасно ! Ще си позволя да го публикувам на моята стена.
цитирай
2. dartanjan - Защо толкова държите да лъжете х...
31.03.2017 20:30
Защо толкова държите да лъжете хората? Милост нямате ли към тях? Имате ли рационално обяснение защо им пробутвате сатанизъм в християнски одежди? От чиста завист, реваншизъм и егоцвнтризъм? Искате ли да обясня на аудиторията какво значи този непричиличен езически символ в аватара ви? Докога ще сеете поквара?
цитирай
3. predanie - Човече
31.03.2017 23:06
просто съм обездумен от подобни коментари, нито имам сили, нито желание да споря, следващи такива ще изтривам. Дано Бог ви насочи в правата вяра - православната.
цитирай
4. dartanjan - Това което публикувате не е Божие, а ...
01.04.2017 14:47
Това което публикувате не е Божие, а човешки мъдрости. Користолюбовите винаги смесват истина с лъжа за да звучат по-убедително. А картинката на аватара ви е езически символ и има доста неприлично значение. Няма нищо общо с християнството. В случай че не знаете се поинтересувайте какво символизира.

Защо написах предният коментар? Защото Бог не е във всички нас, а само в тези които са се покаяли искрено за греховете си и са приели Божият Син като свой единствен Спасител и наставник в живота. Тогава Светият Дух идва на тях и започва да направлява живота им и да променя характерът им по Божията воля, за да стане той приемлив за Божието царство. Без искрено покаяние, не е възможно освещение - избелване на дрехите за сватбата на младоженеца. Бог иска всички да дойдат на покаяние и освещение, но също казва, че ще бъдат спасени само тези, които издържат до край в любов към Бог и ближният и истина дори в най-тежките дни които предстоят. Казва още, че са широки пътищата които водят към гибел и тесен е пътят, който води към живот.
А от този ваш пост се леят приспивни песни, които не са от Бога. Според вас как ще бъде проповядвано вечното евангелие преди свършекът на света, ако Господните служители се грижат за чуствата на хората и не искат да водят война с лъжата, в която е потопен този загиващ свят в стремежа си да ги изкарат от сладката самодоволна дрямка, докато спящите летят към гибелта със шеметна скорост? Как може да отстояваш истина ако искаш да правиш компромиси с нея? И малкото квас заквасва цялото тесто.

цитирай
5. predanie - Бог
01.04.2017 16:43
е във всеки човек - всеки човек е Негов образ и подобие. Иначе ще се спасят само кръстените православни християни, които водят благочестив живот.
От коя секта сте, ако не е тайна?
цитирай
6. dartanjan - Създадени по образ и подобие на Бога ...
02.04.2017 11:21
Създадени по образ и подобие на Бога не значи че Бог е в нас. Името Емануил, с което кръстиха младенеца наш Спасител, значи "Бог с нас", а не Бог в нас.

Учението което представяте в постовете си силно напомня на ню ейдж окултима, който се опитва да издигне човекът до нивото на Бог, а да снижи Бог до нивото на човек. Без човек да разбере греховете си и да се покае искрено за тях, тоест да е осъзнал смъртоносната им същност и своето падение, няма освещение и спасние. Защото непокаялият се човек на практика не е повярвал в Божията истина и Божият Съд, и няма истинска вяра в Бога. А на Бог без безрезервна вяра не може да се угоди. Не може да Му угодим и ако не изпълняваме заповедите Му. Бог е винаги ясен и категоричен. Достатъчно е да четем Библията за да знаем какво изисква Той от нас.

Създадени сме по образ и подобие на Бога не само за да приличаме външно на Него. Той иска още вда види в нас своят свят характер, който можем да придобием след искрено покания и освещени епо Неговата воля, с помощтта на Исус Христос и Светият Дух. Така ставаме годни за Божието царство.

Иначе не принадлежа към никоя деноминация, но харесвам много от проповедите на адветнистите от седмият ден. Защото са точно по Божието слово записано в Библията.
А в другите църкви се пеят приспивни песни докато светът лети със шеметна скорост към гибелта.
цитирай
7. predanie - Истишната е
02.04.2017 12:39
че извън Православната Църква и нейните благодатни Тайнства няма спасение, а доводите ви категорично не са правилни!
Не ми се коментират адвентистите, там има толкова изкривявания и заблуди, има и доста православна литература по темата! Бих ви препоръчал да прочетете следната статия:
http://www.pravoslavieto/books/kakvo_znae_hristianin/2.htm
А също и книгата на йеромонах Серафим Роуз "Православието и религията на бъдещето"
http://ebooks.ucoz/otec-Serafim/Pravoslavieto_i_religiyata_na_budeshteto-yeromonah.pdf
Успех и всичко най-добро!
цитирай
8. dartanjan - Добре, но къде можем да намерим п...
02.04.2017 13:59
Добре, но къде можем да намерим потвърждения на вашите твърдения в Библията? Къде можем да намерим идеята за православна църква в Божието слово? Божията църква е една и тя е световна. Тя е обността на искрено вярващите в нашият Спасител и Наставник Исус Христос. Няма други име под слънцето чрез което да бъдем приети от Отца. Защото единствено Исус пое немощите и греха на света, и сам без грях, стана доброволна жертва за нашето беззаконие, за да изкупи старите грехове на света и да ни посочи тясната пътека на покаяние и освещение. За да не погине ние един, който вярва в Него, но да има вечен живот.

Мисля че Библията ми е напълно достатъчна за да разбера волята, закона и благодатта на Бога.
цитирай
9. predanie - Тъй като темата е доста обшира
02.04.2017 14:28
мисля, че тази статия ще ви е полезна и ще намерите отговорите на своите въпроси в нея:
www.predanie.blog/drugi/2016/01/09/za-cyrkovnoto-predanie-i-predaniiata-na-sektite.1421251
цитирай
10. dartanjan - Бог е напълно открит и честен с нас. И ...
04.04.2017 06:33
Бог е напълно открит и честен с нас. И ни казва че не ще остане нищо скрито, което да не се открие. Може ли светлината да се крие? Тя се слага на високо за да свети на всички. Мистицизма е противен на Бога, защото е свръзан с магьосничество и иокултни ритуали. Нашият Бог е не е на ритуалите, а на истина, любовта и словото. Бог е казал които са блаженните, които ще видят Бога. В планиската проповед Исус казва всичко по този въпрос. Идеи които не мога да се намерят в Библията, не са от Бога. Аз вече съм намерил това което ми трябва.
цитирай
11. predanie - Първо
04.04.2017 18:45
дайте да се разберем - без Църквата и нейните тайнства - Кръщение и Св. Причастие не можете да се спасите, как четете Библията не ми е ясно, но това съвсем точно е казано от Господа там.
2-ро - научете се да пишете името на Господ Иисус Христос правилно.
3-то Прочетохте ли статията? Как мислите, че Библията, която е държите в ръцете си(вземете си Православна такава, иначе при сектантите има доста неточности и изкривявания, дори, очевидно и с имото на Господ) е достигнала до вас?
Разберете, че колкото и кусури да има в Православната Църква(що се отнася до човешкия елемент - свещениците и миряните, иначе учението ѝ е съвършено, защото се ръководи от Светия Дух), извън нея не е възможно да спасите душата си!
цитирай
12. dartanjan - Страна работа. За трети път пускам ...
07.04.2017 19:55
Страна работа. За трети път пускам този коментар. Първите два пъти изчезва без следа.
Понеже не вярвам в мистицизма, сигурно има логично обяснение.

В нашата "православна" църква дори кръщенето не се прави като трябва с пълно потапяне във вода, което символизира умирането на старият плътски човек, когато човек спира да диша под водата, и раждането на новият духовен човек, когато човек и излиза от водата и си поема първата живителна глътка въздух от новият християнски живот. И се кръстят младенци и малки деца, за да се угоди на суетата и модата, но в действителност трябва да се кръстят само осъзнати възрастни хора, които могат да направят отговорен избор в своят живот. А децата са осветени от родителите ако са християни. Защото в християнството принуда няма. Бог ни дава право на свободен избор и ни привлича с любов, загриженост, истина и справедливост.
Познавайки отчасти характерът на Бога, ще си позволя предположението, че за Господ е по-важно дали живеем според Неговата свята воля и закон, отколкото дали пишем или произнасяме правилно името Му. Господ не се интересува от религиозните ритуали, а от сърцето и вярата на човека. Бог не гледа на лице. Християнството не е религия на принудата, чувствата и на емоциите, на сетивното, на това което може да се докосне. Християнстка вяра е твърда убеденост в съществуването на Господа, в Неговото слово, любов, истина и гарантирана справедливост без да можем да го видим, пипнем или усетим. Това е вяра на разума и стремежа към любовтта, истината и справдливостта.

А твърдението че извън православната църква човек не може да се спаси, звучи доста по католически. Такова твърдение няма никакво основание в Библията. А това което не е от Библията, не е от Бога. Сигурен начин за проверка.
цитирай
13. predanie - В
07.04.2017 21:27
новата катедрала в Ловеч има баптистериум, където кръщението се извършва с пълно потапяне, но наистина едва ли това е най-важното, както сам отбелязвате, по-важно е какво е в сърцето на човека и иискрената му вяра. Аз лично не съм кръстен така, а и доста други хора, но тава не пречи да са кръстени в православната вяра.
Виж, ако Библията, която ползваш дори не изписва правилно името на Сина Божий, защо си мислиш, че няма и други изопачавания?
Православната Църква не звучи по католически,това само по себе си е смехотворно (та католиците са са отделили от Православието още 1054 г. и оттогава насетне има доста съществени различия между православни и католици), просто може да има само една истинска Църква, опитиай, опирайки се на Словото Божие да достигнеш до нея, като отхвърлиш всяко предубеждение и няма начин да не стигнеш до Православието :)
Именно в Православната Църква се осъществява и в най-пълна степен Словото Божие, има достатъчно аргументи за това - но какво говоря - ела и вкуси колко благ е Господ - говоря за светото тайнство Причастие(Тялото е Кръвта Господни) - а както знаем, който не яде и не пие тялото и кръвта на Господа, не може да има общение с Него.
Който яде Моята плът и пие Моята кръв, има живот вечен, и Аз ще го възкреся в последния ден. Защото плътта Ми е наистина храна, и кръвта Ми е наистина питие. Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене, и Аз в него. Както Мене е пратил живият Отец, и Аз живея чрез Отца, тъй и който Мене яде, ще живее чрез Мене. Този е хлябът, слязъл от небето. Не както бащите ви ядоха маната и умряха: който яде тоя хляб, ще живее вовеки" (Иоан 6:48-58).
wwweto/docs/Tainstva/prichastie/index
цитирай
14. dartanjan - За мен самото определение право...
07.04.2017 21:51
За мен самото определение православна Библия ми звучи странно, след като оригинала не съдържа такова определение и се е извън православната общност. И няма как, защото Божието слово е универсално и предназначено за всеки човек живеещ на тази планета. Защото всички сме изгубени овци и Бог иска всички да дойдем на покаяние и освещение, докато не се изчерпило Неговото дълготърпение. В нашата православна църква са навлезли много езически ритуали и традиции - молене на икони (идоли) на мъртъвци - стого забранено от Божието слово. Палене на свещи като в езическите капиша и окултни ритуали. Божият Син казва да оставим мъртъвците на техните мъртви и да Го следваме. Той е Принца на Живота платил най-високата цена напълно доброволно за да направи спасението ни възможно.
Култа към девата с младенеца, привнесен от езическата католическа църква, която воюва против Бога, Божието слово и народ също е привнесен в нашата "православна църква". За съжаление виждам големи прилики с католизицма и това силно тревожно. Но Бог ни е предупредил че ше бъде така в краят на времето в което живеем непосредтвено преди завръщането Му в сила и слава, за да прибере своите в Божието царство и да накаже грешниците, които са отхвърлили Неговата покана за спасение. Това ще бъде и най-радостният и най-тъжният ден в историята на света. Много радостен защото изкупените ще бъдат спасени от Вавилон и отнесени в Божието царство, където Господ им е приготвил обиталища, но останалите хора ще погинат заради гордостта и суетата, които са напълно безсмислени и това е много тъжно.
цитирай
15. dartanjan - Плътта и кръвта на Божият Син е Го...
07.04.2017 22:24
Плътта и кръвта на Божият Син е Господното слово. Защото не само с хляба ще живее човек, но и с всяка дума която излиза от устата на Бога.

Евангелие от Йоан глава 1

1. В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото.
2. То беше в начало у Бога.
3. Всичко чрез Него стана, и без Него не стана нито едно от онова, което е станало.
4. В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците.

А Божията църква не е конкретна сграда или деноминация, а сбора от всички верни християни, които пазят Божиите заповеди и вярата в Исуса.
цитирай
16. predanie - тъжно
07.04.2017 23:00
много тъжно, че продължавате да упорствате в заблудите си, разбира се, мога да ви опровергая но всички точки, но като че ли няма никакъв смисъл да продължавам този разговор, с дълбоко погрешните протестански заблуди и изопачавания. Като че ли думите ми въобще не достигат до вас, жалко наистина. Да, имало е иконоборство много преди Лутер и неговите последователи, но като че думите ми се удрят в празна стена.
Дано Господ ви помогне да се отърсите от заблудите си и да дойдете в едната съборна и апостолска църква, всички други пътища са гибелни ереси и секти.
Приключвам темата, следващи коментари ми се струват безсмислени и ще бъдат изтривани.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 413022
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031