Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2017 14:21 - Свещеник Владимир Емеличев: „Тихите” бесове са най-опасни
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 1072 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Душата на грешника е привидно тихо и безметежно блато. Колкото са комарите и доволно квакащите жаби там, толкова бесове обитават в тази жалка, порутена душа. Но тези бесове са от „тихите” бесове, те се спотайват вътре и се стремят с нищо да не безпокоят пленената от тях душа- робиня. Те дори могат да работят за материалното благополучие на жертвата си и да възпитават в нея куп блестящи пороци във вид на светски добродетели. Нетърпимата воня на тази душа-блато грешникът не я усеща, защото се е приспособил към нея, а зеленикавата тинна кал той счита за бляскава пурпурна дреха. Тук навсякъде цари доволство и сладникъв покой; вечерно време и през нощта това блато издава дори някакво сияние, и това е суетната слава на днешния загиващ в злото свят.

Това е феноменът на „тихата" бесноватост, при която човек привидно изглежда добър и вътрешно благоустроен, а с духа си е отхвърлил Христа и е предал себе си на света и неговите измамни утешения. Този тип човеци са сключили с дявола негласен мирен договор с една-единствена клауза: те да си живеят живота както искат, а дяволът да не им причинява никакво зло, и това докато умрат - след смъртта тях вече нищо не ги интересува!

Ала ако някой праведник или ангел, или светия хвърли камък в това блато - камъкът на покаянието, на повярването в Господа - става страшно. Жабите тревожно се разкрякват, рояците инсекти недоволно бръмчат, а това ще рече „тихите” демони стават агресивни повече от всякога, нападат разкаялия се от всички страни с разни болести, беди и изкушения, докато сполучват да откажат човека от намерението му да изправи живота си. Но това те не всякога сполучват. Ако разкаяният се грешник продължи да следва Христа, океанът на Божието милосърдие всмуква нечистото блато от душата му като едва забележима капка и я превръща в чист извор на жива вода. Този извор тече смело и бързо, радостно и игриво, бие водите си в стотици камъни - и това са множеството житейски скърби и изпитания - но това не само, че не го поврежда, а прави водите му още по­чисти и лековити.

Погледнете живота на младия Савел, бъдещия първовърховен апостол Павел. Неговият живот до обръщането му представлявал едно великолепно, огромно и спокойно... блато. Римски гражданин, способен млад равин е главозамайваща кариера, с брилянтен морал и безупречно поведение в очите на своите съвременници. За тази част от живота си сам ап. Павел пише:   "аз като фарисеин, съм живял според най-строгото учение на нашата вяра” (Деян. 26:5). И въпреки това в него живеели пълчища „тихи” бесове, за които било достатъчно и предостатъчно, че възпитаният точно по закона отечески и изпълнен с ревност към Бога (Деян. 22:3) Савел гонел Христовата Църква. Ала когато вълкът в овча кожа Савел от гонител на Христа станал Негов пръв апостол, легион от „тихи” бесове се превърнал в мощна и креслива армия срещу него. Нещо повече, дяволът подбудил кажи-речи цял свят - и иудеи, и езичници срещу него. И оттук нататък животът на Апостола се превърнал в едно огромно изпитание, което било преодолимо единствено от Христовата любов: ”Аз съм бил много повече в трудове, безмерно в рани, повече в тъмници, и много пъти на умиране, ... бил съм в опасност от реки, в опасност от разбойници, в опасност от сънародници, в опасност от езичници... , в опасност между лъжебратя... (2 кор. 11:23, 26), ... даде ми се жило в плътта ангел сатанин, да ме бие по лицето...” (2Кор. 12:7), ... знам да живея и в оскъдност, знам да живея и в изобилие; научен съм на всичко и всякак, и сит да бъда и глад да търпя, и в обилие да бъда и в лишение. Всичко мога чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява (Флп. 4:12-13).

И тъй, кога срещнем външно благоприлични и доброденстващи безбожници, неверници, еретици и въобще грешници, нека да не им завиждаме, нито да роптаем срещу Бога, а да знаем, че те най-често са обладани от „тихи“ бесове. „Тихата“ вода, казва народът, е най-опасна, защото там има „мъртво течение“, което влече след себе си най-много удавници. Така е и с „тихите“ бесове – те са най-опасни!

 




Гласувай:
1



1. ivoki - Не разбирам този който гласува о...
27.03.2017 19:15
Не разбирам този който гласува отрицателно ????
цитирай
2. predanie - да се помолим
28.03.2017 08:31
за него/нея скоро да си обърне мнението :)
цитирай
3. ivoki - АЗ СЛЕДЯ И САЙТА .
28.03.2017 19:50
АЗ СЛЕДЯ И САЙТА .
цитирай
4. predanie - Благодаря
28.03.2017 21:14
надявам се да е полезен и интересен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 415717
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930