Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2017 13:54 - Св. Николай Велимирович: Далече ли е от нас войната?
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 783 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 09.02.2017 13:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

До един военен от запаса, който по своему тълкува Китайско-японската война.
image


Трябва да Ви призная, че ме удиви Вашето обяснение на сегашната война между Китай и Япония. Вие казвате: "Опасността от война в Европа е отстранена. Войната е пренесена на другия край на света, там където е нощ, докато при нас е ден." И ликувайки, предричате мир за Европа.

Нима за Вас е сладостен този мир, когато слушате за война между хората в която и да е част на света? Нима са Ви приятни храната и питието, веселбите и киното, смехът и шегите, когато мислено се носите над манджурските полета и виждате там полузамръзнали, окървавени, гладни, озверели хора, потомци на същия прародител, от който е произлязъл и Вашият народ, и Вие самият? Всяка вечер слушате по радиото празни приказки и смятате, че от тях ставате по-умен. Най-същественото, което радиото може да Ви съобщи в наши дни, това са стоновете на стотици хиляди ранени и воплите на хиляди умиращи; това са риданията на майки, вдовици и деца от две велики земни царства. И всички те са хора като Вас - живи души, жадуващи за живот и щастие. Над тях свети същото онова слънце, което огрява и Вас. И те стоят пред Божия взор, както и Вие.

Значи, сега е време не за радост, а за скръб. И то скръб не на един или двама души, а на цели народи, племена и държави.

Когато европейските владетели обявяват траур по повод смъртта на някой си Бурбонски или Савойски принц, как не се сещат да обявят траур за смъртта на стотици и хиляди човешки същества, които също са принцове в Божиите очи?

Ако европейските народи бяха по-просветени, те щяха да обявят общодържавен и всенароден траур за всяка война, в която и да е точка на земното кълбо. Щяха да затворят кафенетата, игралните домове, вертепите и кината; щяха да забранят всички безумни увеселения, докато трае кръвопролитието между братя и съседи. И всичко това от жалост и състрадание. Как биха ликували небесата, ако славяните въведат първи това!

Вие навярно весело ще се засмеете на написаното от мен. Зная. И Пилат би се засмял. Но зная също, че Христос не би се засмял.

А що се отнася до Вашето пророчество, че мирът в Европа е осигурен, че пламъците на войната бушуват далече от нея, бъдете много внимателен. Не се доверявайте на себе си, нито на Вашето пророчество. Ако гората се е запалила в единия си край, колко му трябва на вятъра, за да пренесе огнени искри и на другия?

Мир Вам и Божията милост да бъде над Вас!





Гласувай:
2



1. lubovakoniamash - Покъртително писмо от Св. Николай ...
10.02.2017 10:56
Покъртително писмо от Св. Николай Велимирович, трогнах се и се замислих...нима не живеем в подобно време?
Благодаря за споделения пост.
поздрави,
цитирай
2. predanie - И аз
10.02.2017 13:41
много ценя писмата му... Да, напрегнати са и нашите времена, но дано все пак Господ даде мир на земята и между хората благоволение.
цитирай
3. lubovakoniamash - Амин!
11.02.2017 10:26
predanie написа:
много ценя писмата му... Да, напрегнати са и нашите времена, но дано все пак Господ даде мир на земята и между хората благоволение.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 412834
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031