Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2016 18:08 - Отечески съвети: Как да разпознаем Божията воля?
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 683 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

С течение на живота си често се сблъскваме с избора как да продължим, по кой път да поемем и не само да вървим по него, а как да разберем дали той съответсва с Божията воля спрямо нас? Ето съветите, дадени от няколко свещеници:

Отец Игор Шумилов:

Как да разберем Божията воля? Основно чрез Светото Писание, като го изучавате продължително време, а също така да изучим и светоотеческите тълкувания и творения. Нужно е да се молим дълго и да искаме от Господ да ни посочи Своята воля.

Отец Пьотр Гурянов:

Този въпрос е навярно един от най-съществените в нашия живот. Ще се съгласите, че Божията воля е най-точният и верен критерий какво трябва да правим.

За да разберем или да усетим Божията воля в дадена ситуация, са необходими много неща, включително добро познаване на Светото Писание, да обмислим добре своето решение и да се посъветваме с духовния отец.

За да разберем правилно Светото Писание, преди всичко е необходимо то да се чете с молитвено настроение, а не като обикновено четиво, тъй като това е текст, който се разбира чрез молитва. Второ, за да разберем Библията, както говори апостолът, „недейте се съобразява с тоя век, а се преобразявайте чрез обновения ваш ум, та да познавате от опит, коя е благата, угодна и съвършена воля Божия (Рим.12:2). Гръцката дума за съобразяване, συμμορφώνονται, означава да имаме начин на мислене в съгласие с настоящата епоха, или както се казва „така правят всички“ – това е някакъв вид рамка и ние не трябва да влизаме в нея. Ако желаем да разберем Божията воля, трябва умишлено да отхвърлим и пренебрегнем това, което един от мъдрите люде от ХVII в. - Франсис Бейкън, нарича „идолът на тълпата“, или мненията на хората около нас.

За всеки християнин без изключение е казано: в името на милосърдието Божие ви моля, братя, да представите телата си в жертва жива, света и благоугодна Богу, и това ще бъде вашето духовно богослужение (Рим.12:1), Затова недейте бива неразсъдливи, а разпознавайте, що е воля Божия (Еф. 5:17). Най-общо, волята Божия може да бъде открита чрез личностно общение с Него. Поради това, тясната връзка с Него, молитвата и служението Нему са предпоставки при търсенето на отговор на този въпрос.

Да живеем съобразно Божиите заповеди

Отец Димитри Шишкин:

Да откриеш каква е Божията воля е доста просто: отворете Новия Завет на Първото послание на ап. Павел до солуняни и прочетете: Тази е волята Божия: да бъдете осветени(1 Сол. 4:3). А биваме осветени чрез послушанието си към Бога.

Поради това има само един сигурен начин да разберем Божията воля: да живеем в хармония с Бога. Като водим такъв богоподобен живот, като пуснем корени в него, ние придобиваме умението да възприемаме и изпълняваме волята Божия; а това става чрез съзнателно и постоянно изпълнение на Неговите заповеди. Те са общи, ала частното идва от общото. Ако определен човек в дадена житейска ситуация желае да разбере Божията воля за себе си, и ако да речем, я узнае от опитен духовен отец, но самият човек не е духовно предразположен, то тогава той нито ще може да разбере тази воля, нито да я приеме, нито да я изпълни... Поради това главното е, несъмнено, трезв духовен живот и внимателно съблюдение на Божиите заповеди.

Ако човек се намира във важен етап от живота си и той наистина желае да направи правилният избор, да постъпли според Божиите повеления в определена трудна ситуация, то той може да узнае Божията воля именно чрез това, което току що казах – да заздрави своя християнски живот; така да се каже, да извърши определена духовна работа: да попости, да се изповяда, да вземе причастие, усърдно да се моли, да чете повече от обикновеното Божието слово – това е основното, което човек трябва да прави, за да разбере Божията воля по определен въпрос. И Господ, виждайки подобна отдаденост и разположение на сърцето, винаги ще позволи на този човек да разбере Неговата свята воля и ще му даде сила за нейното изпълнение. Това е факт, доказан многократно от множество хора. Нужно е само да покажем постоянство, търпение и решимост в нашето търсене на Божията истина, а не да удовлетворяваме своите мечтания, желания и планове... Тъй като всички неща, които току що изброих, си имат своя насоченост на волята; имам предвид, не самите планове, мечтания, желания, а желанието всичко да стане по нашия си начин. Става въпрос за истинска вяра и самоотричане – ако искате и сте готови да последвате Христа, а не собствените си представи относно това кое е правилно и полезно. Без това няма как да стане.

В нашата страна е обичайно да се поиска съвет в особено важни моменти от някой старец, от опитен духовен наставник, който има специална благодат. Но когато го правим, необходимо е да помним, че преди всичко това изисква определена духовна работа от нас: усилена молитва, смирение и покаяние, готовност и решимост да изпълним Божията воля – всичко, което вече обсъдихме. Но освен това е необходимо усъдно да се помолите духовният ви отец да бъде просветен от благодатта на Светия Дух, така че Господ със Своята благодат и чрез духовния отец да ни открие Своята свята воля. Има подобни молитви; светите Отци са писали за тях. Например, ето молитвата на авва Исая:

„О Господи, дари ме с Твоята милост и онова, което е угодно Тебе, и просвети отец (името) да ми разкрие необходимото“.

Да търсим Божията воля, а не своята

Отец Михаил Гапоненко:

Божията воля може да бъде открита по най-различни начини – чрез съвета на изповедника или по благословията на родителите, чрез четенето на Божието слово, чрез жребий и т.н. Ала най-важното остава искреното желание да я узнаем – готовността безпрекословно да я следваме в живота си. Ако има подобна готовност, то тогава Господ със сигурност ще разкрие волята Си на човека, вероятно по най-неочакван начин.

Отец Святослав Шевченко:

Харесвам съветите от духовния отец. По правило, ние нямаме търпение да узнаем Божията воля, когато сме на кръстопът – изправени сме пред определено решение, или искаме събитията да се развият по начин, благоприятен за нас. Първо, трябва да имаме еднаква нагласа към всеки възможен път или стечение на обстоятелствата, като по този начин вътрешно се подготвим за всеки резултат, като не привързваме себе си към който и да е избор. Второто е искрено и усърдно да се молим на Господа всичко да се подреди според Неговата блага воля и да сторим всичко, което би било полезно за нас предвид спасението ни за вечността. А след това, както потвърждават и светите Отци, ще ни се се разкрие и Неговият промисъл за нас.

Внимавайте върху себе си и съвестта си

Отец Георги Мерзликин:

Бъдете бдителни! – към себе си, към света край вас, към хората, към тези, които обичате. Волята Божия бива разкривана на християните чрез Словото Божие: там можете да откриете отговорите на вашите въпроси. Според блажения Августин, когато се молим, се обръщаме към Бога, а когато четем Светото Писание, Господ ни отговаря. Волята Божия е всички да се спасят. Като знаете това, насочвайте волята си при всяко житейско обстоятелство към Бога, Който спасява.

И За всичко благодарете; защото такава е спрямо вас волята Божия в Христа Иисуса (1 Сол. 5:18).

Отец Павел Конков:

Много е лесно да се разкрие Божията воля: ако след като изпитате своята съвест по време на молитва тя не „въстане“, ако вашето решение относно едно или друго обстоятелство не е в противоречие с Евангелието, и ако духовният ви отец не възразява на вашето решение, това означава, че то е в съотвествие с волята Божия. Трябва да съблюдаваме всяка наша стъпка през призмата на Евангелието, като я придружаваме с молитва – дори и най-кратката такава: „Господи, помилуй“.

Pravoslavie.ru




Гласувай:
2



1. lubovakoniamash - „Господи, помилуй“
19.12.2016 15:07
„Господи, помилуй“
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 415563
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930