Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2016 12:31 - Разрушителната за ума сила на рокендрола
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 399 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Съвременните композитори на рок музика до един изказват мнението, че техните творби имат огромна сила (основната част от фактите и препратките, цитирани тук, се взети от книгата „Факти относно рок музиката“ от Джон Акенбърг и Джон Уелдън, изд. Харвест Хаус Пъблишърс, Юджийн, Орегон, САЩ). Например, Франк Запа пише следното в списание Life: „Начините, по които звуците се отразяват на човешкия организъм са многобройни и трудно доловими... високите тонове и ярките светлини, използвани днес, са страхотни инструменти за втълпяване на определени неща“ (сп. Life, 28.06.1968). Слаш, водещият китарист на Гънс`н`Роузис, заявява следното: „Искам да кажа, че това е сериозно. Моята музика повлиява на живота на хора, които дори не познавам, което определено е плашещо. Да имаш тази голяма сила.“ (Ерик Холмберг, „Наръчник относно Камбаните на ада“, Гейнсвил, 1990 г.). Един от първите разпространители на рок музиката, Хал Циглер, пише през 50-те години: „Разбирам, че тази музика хвана младежта, тъй като силният ритъм резонира със същите ритми в човешкото тяло. Знаех това и осъзнавах, че никой не можеше да спре това. Също така знам, че те ще продължат така до края на живота си.“ (сп. Life, 28.06.1968).

Родителите не бива да пренебрегват огромното влияние на рок музиката върху техните деца. Ценостната система на даден човек се оформя именно през детството и юношеството. Псохолозите, специализиращи в областта на музикалното влияние върху хората, са единодушни в предупрежденията си относно рок музиката. Известният психолог Джон Капас забелязва, че хората „са наистина податливи на съзнателни послания от даден запис и че превъзбудата и меланхолията могат да бъдат създадени чрез музика/чувствено натоварване... Когато и да претовари ума си, човек става податлив на послания. Те ще възприемат всичко, което им внушите тогава, тъй като няма да имат защита срещу това. Хората често излизат от концерти в състояние, което е свръх-податливо на внушения... Музиката има способността да обезоръжи мисленето и да създава настроения. Същевременно биват засявани послания“ (Тед Шуарц и Дуейн Емпи, „Сатанизъм: В безопасност ли е вашето семейство?“, 1989; Алън Блум „Изглаждането на американския ум“, 1987).

Докторите говорят с тревога за негативното влияние на рокендрола върху младите. В наскоро проведено проучване се стига до заключението, че младежите от съвсем ранна възраст трябва да изградят модел на поведение, който е съотносим с този на възрастните. В този контекст, музиката – този мощен стимулант в живота на младия човек – е поела в опасна посока. Текстовете на някои от песните, наситени с неморални и свързани с насилие теми, влизат в открит конфликт със схващанията на старото поколение относно сдържаното и разумно поведение. Докторите следва да имат предвид важността на музиката в живота на младите и да гледат на техните музикални предпочитания като на индикатори за тяхното емоционално и умствено здраве (Елизабет Ф. Браун и Уилиям Хенди, „Подрастващите и тяхната музика: поглед към здравето на юношите“, Списание на Американската медицинска асоциация, 1989).

В своята книга „Изглаждането на американския ум“, социологът Алън Блум изразява своята загриженост по отношение на влиянието на рок музиката върху децата, юношите и студентите. Д-р Блум стига до заключението, че младите хора, които имат неукрепнали представи относно секса, няма да могат да се развият нормално. Тъкмо обратното, рок музиката ги бомбардира с послания за зрели сексуални отношения и дори за някои отклонения, като ги тласка към поквареност в поведението. Те възприемат тези склонности, когато техните разбирания все още се развиват и оформят. Според мнението на д-р Блум, рок музиката в американската култура подкопава авторитата на родителите по отношение на моралното възпитание на техните деца.
image

Известен специалист по въпросите на училището, притежаващ голям опит в работата с трудни деца, заявява следното: „Влиянието на рок музиката постоянно изникваше в разговорите ми с учениците. И всеки път забелязвах как те формират своето поведение, следвайки неморалното поведение на любимите им рок звезди. Децата показваха своята вярност чрез речника, който бяха усвоили, заглавията на песните, изписани върху обвивките на учебниците, чрез плакатите по стените на стаите им вкъщи, чрез музиката, която слушаха в колите си и чрез дрехите, които носеха“ (Media Update, 1989).

Училищният консултант и специалист по рок музика Ал Менкони стига до следната констатация: „Тъжното е, че мнозинството от децата „християнчета“, с които съм общувал, са по-силно отдадени на тяхната музика, отколкото на Иисус. Музиката е езикът на днешното поколение... Мислех, че разбирам влиянието на средата и културата, докато не го усетих лично върху моята 12-годишна дъщеря Ан. Натиксът да се съобрази с Бон Джоуви - Гънс`н`Роузис – Боби Браун – Мадона – Джордж Майкъл – и техният лайфстайл е невероятен... Всекидневно децата се идентифицират със своите рок звезди. Техните герои повлияват и на техните ценности. А техните ценности определят какви са те самите. Днешната младеж не слуша рок музика, те я преживяват. Тя е тяхната идентичност“ (Media Update, 09/10 1989).

Много поучителен източник с документални факти може да бъде открит в събраните интервюта на МТВ “Rockumentary” относно водещите рок групи. Тук самоунищожителният начин на живот на водещите фигури в рока може да бъде видян напълно ясно – злоупотреба с наркотици, сексуална разюзданост, нихилизъм, хедонизъм, непокорство, анархизъм и склонност към окултизъм. Например, на 03.08.1991 г. музикантите от Мотли Крю оповестяват своя развратен начин на живот, който станал напълно нормален за тях. Поведението им деградирало до такова животинско ниво, че те в крайна сметка осъзнали съвсем ясно, че ще трябва да изберат едно от двете: или да променят начина си на живот, или да се подготвят за смъртта... За съжаление, малцина осъзнават това, докато саморазрушителният лайфстайл на рок звездите продължава да заразява младите.

Влиянията на някои форми на рок музиката са толкова сериозни, че много от щатите в Америка изискват всички потенциално опасни записи и техните носители да съдържат също така достоверна оценка на тяхното съдържание ( Хауърд К. Нелсън, член на Конгреса, писмо от 19.04.1990). Деветнадесет щата обмислят закони, които да изискат необходимо предупреждение към потребителя да бъде отбелязано на корицата на албума. Организации като Националната асоциация на родителите и учителите, Американската педиатрична академия и Общото сдружение на хирурзите в САЩ изразяват загриженост относно негативното врияние, което този вид музика има върху децата и подрастващите. Законодателството, прието от Камарата на Представителите, обобщава основанията за загриженост по следния полезен начин:

„Комбинираната медиа от музика, текстове и визуални образи, както поотделно, но най-вече в комбинация, имат дълбоко влияние върху обществото и неговите отделни членове, което може да бъде както добро, така и вредно още от началото на звукозаписната история.“

„Определена музика и музикални клипове промотират негативни мисли и поведение, като внушават, прокламират или насърчават насилието, вандализма, изнасилването, убийствата, употребата на наркотици, самоубийството, човешките жертвоприношения, деградацията на жените, децата и човешкия живот, бруталността, садизма, мазохизма и други перверзии.“

„Подобни неприлични и негативни материали твърде често имат за целева група младите хора във възприемчивата тийнейджърска и дори пред-тийнейджърска възраст.“

„Подобни материали са почти общодостъпни за всички, независимо от възрастта, стига да имаш необходимата парична сума.“(из Копие на законодателно предложение).

Принципно, по какъвто и начин даден човек да се отнася към рок музиката, той не може да отрече нейното властно влияние върху оформянето на светогледа и поведението на подрастващите. Видеоклиповете, концертите и списанията са могъщи проповедници, които с жажда биват приемани от тийнейджърите.

Откъс от „Рок музиката от християнска гледна точка“ от епископ Александър (Милеант).

pravoslavie.ru




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 414998
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930