Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2016 10:33 - Нова книга: "Бърз помощник - Чудесата на свети Лука днес"
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 348 Коментари: 0 Гласове:
1



  image

За първи път на книжния пазар в България излиза книгата "Бърз помощник: Чудесата на свети Лука днес", издание на Ловчанска Епархия. Книгата е превeдeна от гръцки език от Константин Константинов и е съставена от един от най-големите изследователи на живота на свети Лука Войно-Ясенецки митрополита на Арголидската епархия на Гръцкта православна църква Нектарий Андонопулос. В нея се съдържат над 80 съвременни свидетелства за поразителни случаи на изцеления и чудесна намеса на светеца в живота на мнозина гърци и руснаци. Изданието е допълнено и с размисли за значението на чудесата в Православната църква на митрополит Йеротей Влахос, стареца Софроний Сахаров и др. Книгата е 205 стр., с красиво оформление (17 х 24 см), плътно следващо гръцкия оригинал, и съдържа цветна икона на светеца, както и над 30 цветни снимки или илюстрации.

imageОсвен в Ловеч книгата ще бъде представена и в градовете Пловдив и Ботевград, а през настоящата седмица ще бъде разпространена в големите църковни магазини и книжарници на София и други градове на страната.

Цената на изданието е 12 лв., като може да бъде поръчано и онлайн на адрес: redaktori@predanie.bg или тел. 0888 286 937. За църковните книжарници и настоятелства има търговска отстъпка.

По-долу поместваме предговора на Ловчанския митрополит Гавриил към българското издание на "Бърз помощник: Чудесата на свети Лука днес".

***

Предговор
към българското издание

"Синко, кога пристъпваш да служиш Господу Богу, приготви душата си за изкушение: оправи сърцето си и бъди твърд, и не се смущавай във време на посещение от Бога; прилепи се към Него и не отстъпвай, та най-накрая да се възвеличиш".
(Сир. 2:1-3)

Несломимост на духа, гениалност на интелекта, свръхчовешко страдание, беззаветна вярност на Христа, жертвена любов, небесна слава – ето основните черти в личността и жизнения подвиг на св. Лука Войно-Ясенецки, Кримски архиепископ, лекар-чудотворец и изповедник на Православието.
По време на земния си път светителят Лука проявил решимост и мъжество на духа, свойствени единствено на великите подвижници на Православната църква. Бидейки блестящ хирург и един от водещите учени в медицината на своето време, великият архиепископ приел духовен сан през 1920 г., във времена за Русия, когато да служиш на Бога и Църквата било равнозначно на мъченичество. Дългите години на изгнания, лагери, разпити и изтезания не успели да пречупят вярата и упованието му в нашия Господ Иисус Христос, но както винаги той неизменно служел на Църквата, а заедно с това продължавал в расо и с кръст на гърдите да чете лекции по топографическа анатомия и оперативна хирургия. В ъгъла на операционната му неизменно висяла икона и никога не започвал операция без молитва.
С времето в светителя започнали да се разкриват в пълнота не само дадените му по рождение таланти на знаменит хирург и професор по медицина, но и свръхестествените дарове на Божията благодат, в това число прозорливост и чудотворство. Още през земния си живот св. Лука лекувал неизлечими болести и със силата на своята молитва, а след смъртта му неговото небесно застъпничество пред Божия престол е извор на неизброими чудеса и изцеления.
Днес светите мощи на светителя Лука почиват нетленни в Свято-Троицката катедрала в Симферопол и по чудесен начин излъчват небесно благоухание. Но славата на великия подвижник се разпростира далеч зад пределите на Русия. По неговите молитви стават многобройни чудеса на изцеления и в Гърция, където светецът е много почитан и обичан. Настоящата книга съдържа голям брой такива свидетелства за поразителни случаи на чудотворна намеса на св. Лука в критични моменти в живота на много гърци. Те са събрани в едно от Арголидския митрополит Нектарий, на когото сърдечно благодарим за разрешението да издадем „Бърз помощник...“ и на български.
Вярваме, че настоящото издание ще послужи за утеха на много сърца и в България, за надежда и радост, за вдъхновение и възхвала към Бога, за изцеление. Защото и в наши дни светителят продължава своята лекарска деятелност, но вече неограничаван от рамките на земната реалност и недостатъчните възможности на медицината. Както свидетелства настоящият сборник, св. Лука се явява край болнични одъри и сред неволи, в операционни зали и сред самите лекарски екипи, сам ръководи или извършва хирургически операции, събужда от кома, вдига от смъртния одър сломени души и тела, често прави ненужни лекарствата и назначените като неотложни хирургически интервенции и накратко: отново лекува, като за всички, които го призовават с горещо желание и молитва, е „бърз помощник“. Защото от Бога е приел дар да възвръща здравето на хората и тази благодат щедро раздава на мнозина.
И днес, както преди, той е толкова нужен: Светителю, отче Лука, моли Бога за нас!

+ Ловчански митрополит Гавриил

image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 415650
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930