Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2016 11:53 - Св. Козма Етолийски: Трябва да имаме два вида любов
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 497 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image 

Ако искаме да добруваме в този живот и да отидем на Небесата, като наричаме нашия Бог любов и отец, трябва да имеме два вида обич: към Бога и към нашия ближен. Съвсем естествено е да ги притежаваме и двете, а обратното е неестествено. Също както лястовичката има две крила, за да може да лети, така и ние трябва да имаме такава любов, тъй като без нея не можем да бъдем спасени.

Нека любим Бога и нашия ближен. Тогава Господ идва и ни дава радост и влага вечният живот в сърцата ни, така че добруваме в този живот, като същевременно отиваме и в Рая, където радостта ни ще бъде вечна.

Блажен е онзи човек, който притежава тези два вида любов в сърцето си, към Бога и към своите братя. Той със сигурност има Господа; а който има Него има всяко благодат и не може да извършва грехове. И същевременно, горко на онзи човек, който няма тези видове любов. Със сигурност той е подвластен на дявола и винаги греши. Бог, братя мои, иска от нас да имем тези два вида любов. И както Самият Той е рекъл в Своето свято Евангелие: „На тия две заповеди се крепи целият закон и пророците“. Чрез тези видове любов всички светци на нашата Църква, мъже и жени, са станали свети и са спечелили Рая. Който притежава тази блажена любов, първо към Бога и сетне към своите братя християни, става достоен Светата Троица да обитава в неговото сърце.

Ако желаете да се сасите, не търсете нищо друго в този свят толкова силно, колкото любовта.

Знайте, братя мои, че любовта има две отличителни черти, два дара. Единият от тях е да затвърди човека в доброто, а дригият е да го направи по-неподвластен на злото. Ето, ако имам един хляб за храна, а вие нямате. Любовта ми казва: не го яж сам, дай малко и на твоите братя, а ти изяж останалото. Или пък имам две дрехи; любовта повелява: дай едната на своя брат, а ти облечи другата. Отварям уста, за да ви осъдя, да ви наговоря лъжи, да ви вкарам в заблуда; ала моментално се сещам за любовта и тя затваря устата ми и не ми позволява да ви излъжа. Протягам ръцете си, за да заграбя онова, което е ваше, вашите пари, цялото ви имущество. Любовта обаче не ми дава да сторя това.

Виждате ли, братя мои, какви дарове има любовта?

Онези от вас, който се трудят за своя хляб с пот на челото трябва да се възрадват, тъй като този насъщен хляб е благословен; и ако давате мъничко от него като милостиня, това също се зачита за благословение. Ала онези, които си служат с неправда и грабежи, следва да скърбят, тъй като придобитото носи проклятие; и ако давате милостиня от него тя въобще не ви носи полза, подобно на огън, който ви поглъща.

Мъцчениците спечелили Рая чрез своята кръв; аскетите, чрез своят строг живот. А сега вие, братя мои, които имате деца, как ще влезете в Рая? Чрез гостоприемство, чрез даване на вашите ближни, които са бедни, слепи или хроми.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 415674
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930