Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2016 15:17 - Едно от великите чудеса на Божията Майка през ХХ век
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 656 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 За големия молитвеник и приятел на Русия, избран от Господа да съобщи Божията воля през годините на Великата Отечествена война митрополит Илия е разказал известният петербургски старец протоиерей Василий Швец.

Ние често мислим, че всички чудеса и знамения са се случили в миналото, но те се извършват постоянно и трябва да остават в паметта на хората за наше укрепване, за утвърждаване на вярата и надеждата, че не сме оставени от Божия Промисъл по пътя на земния ни живот.

Когато започнала Великата Отечествена война, Антиохиският Патриарх Александър ІІІ се обърнал с послание към християните от целия свят за молитвена и материална помощ за Русия. В онова страшно време и в Русия имало много големи молитвеници. Но кой можел да бъде сигурен, че точно в разгара на „безбожната петилетка“ Сталин е способен да послуша поне един от тях? Навярно заради това за съобщаване на Божието слово бил избран истинският приятел на Русия митрополит Илия.

Той по-добре от мнозина разбирал какво означава православна Русия за останалия свят. Владиката решил да се затвори и да моли Божията Майка да му открие с какво може да се помогне на Русия. Спуснал се в каменното подземие, където не достигал нито един звук и където нямало нищо друго, освен икона на Божията Майка. Не вкусвал храна и вода, а само се молел на колене. Всяка сутрин му носели известия от фронтовете на Великата Отечествена война за числото на убитите и за това докъде е стигнал врагът. След три денонощия бдение в огнен стълб на митрополит Илия се явила Самата Божия Майка и обявила, че той, истинският молитвеник и приятел на Русия, е избран, за да предаде известие от Бога за целия руски народ и че ако всичко поръчано не бъде изпълнено, Русия ще загине.

Трябва да бъдат отворени храмовете, манастирите, духовните академии и семинарии по цялата страна. Свещениците да бъдат върнати от фронтовете и затворите и да започнат да служат. Предаването на Ленинград, което се подготвяло – да не се допуска. Да изнесат чудотворната Казанска икона на Божията Майка и да я носят в литийно шествие около града, тогава нито един враг няма да стъпи на святата му земя. Това е избран град. Пред Казанската икона било необходимо да се извърши молебен в Москва, а после тя да бъде занесена в Сталинград който не трябва да бъде отстъпван на врага. Казанската икона трябвало да предвожда войската до границата на Русия. А след победния край на войната митрополит Илия да дойде в Русия и да разкаже как по Божия воля тя е била спасена.

Владиката незабавно се свързал с представители на Руската Църква, със съветското правителство и предал всичко, което му било открито.

И сега в църковните архиви се съхраняват писма и телеграми, предадени от митрополит Илия в Москва. През 1941 г. Сталин повикал при себе си представители на православното духовенство и обещал да изпълни всичко, което предал митрополит Илия, защото не виждал възможност да спаси положението. Силите не стигали, за да се задържи врагът. Немците вече били при Москва, Волокаламското шосе било защитавано само от шепа воини. Гладът и смъртта се ширели по руската земя. Неясно как все още се задължал Ленинград. Помощи практически не постъпвали. Боеприпасите и продоволствието, които се удавало да достигат до обсадения град, били капка в морето. От Владимирския катедрален храм изнесли Казанската икона на Божията Майка и обиколили с нея с литийно шествие обсадения град. И той устоял. За пореден път се потвърдили думите на светителя Митрофан Воронежки, че градът на свети апостол Петър е избран от Самата Божия Майка и че, докато Казанската икона е в него и има молещи се, врагът няма да влезе в него.

image

Застъпила се Божията майка и за столицата. Веднага след като със самолет прелетели с иконата около града, немците започнали да бягат, гонени от панически ужас, като оставяли след себе си трупове и унищожена техника. Никой от хитлеристките генерали не разбрал какво точно се случило.

След това дошъл ред на Сталинград. Там пред Казанската икона се извършвала непрестанна служба – молебени и възпоменание на загиналите воини. Иконата била с руските войски на десния бряг на Волга. Немците така и не могли да преминат реката въпреки всичките си усилия. Имало момент, когато защитниците на града останали на една педя място от реката, но с тях била Казанската икона и те стояли до смърт.

След Сталинград дошъл краят и на „безбожната петилетка“. Тя не завършила със заличаване на Православието, както искали болшевиките, а с неговото възраждане. По това време били открити 20 000 храма. Свещениците били пускани от затворите и лагерите. Русия се молела. Молел се дори Сталин за това има свидетелства). И то точно на Божията Майка. Бившият царски генерал Б. М. Шапошников с часове беседвал с Върховния главнокомандващ, без да скрива своята вяра. И всички негови съвети, в това число да се облече войската със старите униформи на царската армия с пагони, били приети. Войниците започнали да се молят открито преди сражение. Много командири и самият генерал Жуков давали команда на бойците: „С Бога напред!“. Било решено да се пренесат мощите на светителя Алексий, митрополит Московски и на цяла Русия, в Богоявленския събор, където през цялата война стояла и самата чудотворна икона на Божията Майка, която била също и с опълчението през 1612 г. дошло време да възвръщане на вярата в руската земя, както и предсказвали мнозина от светиите.

Така било известено на руския народ откровението, което било изпратено свише на митрополит Илия. Чудото на спасението на Русия станало едно от великите чудеса през ХХ век.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lubovakoniamash - Слава на тебе Боже!
16.08.2016 12:04
Слава на тебе Боже!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 415479
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930