Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2016 10:57 - Архимандрит Лазар: Наркоманията - полет в бездната
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 671 Коментари: 0 Гласове:
3



 В нашето ужасно време бе открит още един път към ада - наркоманията. За ужасните последици от тази болест за психическото, нравственото и физическото състояние на човека е излишно да се напомня, тъй като днес всички са достатъчно осведомени за тях. Но как изглежда това зло от християнска гледна точка?
image

Първо, наркоманията стои много близко до един от най-страшните грехове - самоубийството. Освен това тази проява на злото е близък съсед на чародейството, черната магия и спиритизма, намирайки се в пряко общение с духовете на тъмнината от "отвъдния свят" и представлявайки подчиняване на тяхното влияние. Почти всички поколения магьосници са използвали различни билки за постигането на това "изтънчено" състояние, позволяващо им безпрепятствено общуване с техните "богове" - демоните. Самата нагласа на човека към приемане на наркотично вещество с желанието да се изпита силно, необикновено, непостижимо състояние или докосване към неизвестен тайнствен свят е доброволна покана към духовете на тъмнината да се възползват от тези чувства и да покорят душата му заради нещо непознато, "интересно", необикновено.
image

Християните зная как бесовете се опитват да ни прелъстят и изкушат със сладките си лъжи, как на всеки неопитен в духовния живот предлагат напоени със смъртоносна отрова плодове под формата на апетитни блюда и как се стремят да отклонят към лъжедоброто всяко наше добро начинание. Своите интриги, мрежи и капани злите духове обличат в ярки и привлекателни одежди. Разбира се, ние се стараем да бъдем много недоверчиви към всички "сладки", "приятни" и "особени" душевни състояния, като не приемаме без внимателна проверка никакви "откровения", "видения", "просветления", "явления", "блажени състояния" и други необичайни неща. Не се доверяваме и на внезапните "силни чувства" нито в покаянието, нито в молитвата, нито в проявите на внезапна гореща ревност. Пазим се и сме внимателни, защото дори и тук са възможни дяволските капани. Прекалено е голяма цената за извършена грешка - гибел на човешката душа. И все пак, случва се и ние да бъдем прелъстени и подлъгани от бесовете.

Какво става с онези, които жадуват и търсят подобни силни, ярки и приятни усещания, все по-нови и нови и още по-необикновени преживявания, видения, "откровения" и "явления"? Такива хора скоро попадат под цялостното влияние на злите духове и стават техни роби по душа и тяло. Бесовете ще развличат попадналия в мрежите им човек дотогава, докато той напълно не потъне в тинята на наркоманията и престане да бъде самостоятелна личност, превръщайки се в жалък придатък на наркотика, и в центъра на живота му остане само едно желание - отново и отново да влезе в онова "царство", което се разкрива чрез него. Наркоманът започва да живее в несъществуващ свят, състоящ се от "розова мъгла", но скоро демоните го лишават и от това утешение, а потребността да поеме дрогата се усилва, дозите растат, без нея става все по-трудно да се живее. Усещанията обаче губят първата си "прелест" и бързо угасват. Постепенно из зад "розовия облак" все по-ясно се очертава страшната усмивка на дявола.
image

Той повече не ласкае и не глези жертвата, а грубо й се надсмива, натрапвайки й непрестанно мисълта за самоубийство. Доброволното лишаване от живота е най-любимата отровна примамка, която дяволът предлага на своите избраници, за да получи в плен безсмъртната им душа.

Съчетаването на наркотичните опиати с увлечението по рокмузиката (или подобни форми на съвременните демонически култове) ускорява пропадането на душата към дъното на гибелната пропаст.

Ето само един пример до какво умопомрачение може да се достигне, ако се възползваме от "постиженията" на съвременната младежка култура. На Запад започнаха да се наблюдават страшни явления. Млади наркомани например, които, достигат крайната точка на безумието в търсене на нови усещания под въздействие на наркотиците, предизвикващи халюцинации. Не намирайки вече удовлетворение в "обикновеното пътешествие в нирваната", те слагат край на живота си по следния начин. Качват се на покрива на небостъргач, инжектират си смъртоносна доза силен наркотик и веднага се хвърлят долу. Действието на препарата започвало още през време на падането и човек усещал фантастичното чувство на полета, а смъртта от огромната доза настъпвала още във въздуха - на земята падало мъртвото тяло... Появиха се дори рокпесни, възпяващи подобен вид самоунищожение - "подвиг", "висш пилотаж" на полета към ада...

От какво започва наркоманията? Днес, когато повечето млади хора още от ранното си детство познават много тежки грехове, обградени са отвсякъде с отстъпление от Христа и са далеч от Светата църква, те неизбежно изпитват тежко вътрешно състояние. Душата им е затисната от неразкаяните грехове като от каменен блок. Те нямат достатъчно вяра и християнско знание, за да се обърнат за помощ към Господа, да търсят в молитвата и в тайнството на покаянието облекчение, изцеление, освобождаване от тази тежест. Постоянното чувство на вътрешен дискомфорт подтиква към търсенето на по-леко средство, което да снеме тази тежест и да даде възможност да се ослабят стегнатите, задушаващи връзки, обвързващи душата (така действат неразкаяните грехове), за да се скрие от мъчителните, изяждащи сърцето угризения на съвестта и да намери свой илюзорен свят, където няма нито грижи, нито скърби.

Ние, християните, със сигурност знаем, че душата наистина желае такъв свят и че той е напълно реален, много по-реален от този - видимия. Това място е "светло, злачно, спокойно", в него няма "ни болест, ни печал, ни въздихание", както е казано в молитвата на свещеника за покойниците. Мястото се нарича Царство небесно, за което е идвал да благовести на земята нашият Господ Иисус Христос и което ще се открие при второто Му пришествие, когато Той ще дойде да съди живи и мъртви.

Но входът във Вечното царство е открит само за онези, които мъжествено, трезво, разсъдително, без малодушие и самосъжаления са опазили неосквернена душата си от всички отчаяни напасти на века. Които честно са отхвърляли всякаква вражеска прелест и бесовски изкушения и са търсили една правда - Истинския Бог. Които не са вземали за истина жалките фалшификации и не са продали Вечното блаженство за паница леща като Исав, продал своето първородство на брата си Иаков (Бит. 25).

Състоянието на наркомана в дълбокия демоничен плен по своята мрачност и отдалеченост от света прилича на състоянието на пророк Иона в утробата на морското чудовище на дъното на водната бездна. Сякаш той не е нито жив, нито мъртъв. Тялото му все още е живо, ала душата е вече "отвъд света", сред бесовете в ада.

Пророк Иона викал: "Обхванаха ме водите до душата ми, бездна ме заключи; с морска трева биде обвита главата ми. До планинските основи слязох, земята със своите завори ме навеки затвори; но Ти, Господи, Боже мой, ще изведеш душата ми из ада." (Иона. 2:6-7)

Наркоманът прилича на нещастна муха, заплела се в лепкава паяжина, а паякът вече бърза към плячката си, за да изсмуче вътрешността й.

Из книгата на архимандрит Лазар "Грех и покаяние последних времен". 1995.




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 412821
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031