Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2016 13:39 - Св. Тихон Задонски: Признаците на любовта
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 677 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Нека разгледаме кои за признаците на любовта към Бога, така че да нямаме лъжовна представа за любовта вместо за истинската любов. В нищо човек не се заблуждава толкова много, колкото за любовта. Признаците на любовта са:

1. Самият Бог ни показва това, като казва: Който има заповедите Ми и ги пази, той е, който Ме люби (Йоан 14:21). Поради това истински обичащият Господа ще се въздържи от всичко, което е противно на Бога и ще бърза да изпълни всичко, което е приятно на Бог. Поради което той спазва Неговите свети заповеди. От това следва, че онези християни, които пренебрегват заповедите, нямат любов към Бога. Такива са покварените и онези, които вредят на другите по всякакъв начин. Такива са развратниците, прелюбодейците и всички осквернители. Такива са крадците, бандитите, грабителите и всички онези, които са несправедливо си присвояват благата на другите. Такива се клеветниците и онези, които кълнат другите. Такива се лукавите, извратените, коварните, измамниците и лицемерите. Такива са магьосниците и всички онези, които ги търсят. Такива се извършите на зли дела. Всички те нямат любов нито към Закона Божий, нито към самия Господ. Те обичат себе си и своите страсти, но не и Бога или Неговия свят Закон.

image

2. Явен признак на любовта към Бога е, когато чувстваме радост в сърцето в Бога, защото се радваме на това, което обичаме. По същия начин любовта към Бога не може да съществува без веселие и когато човек чувства сладостта на любовта към Господа в своето сърце, той се радва в Господа. Защото сладка добродетел като любовта не може да бъде усетена без радост. Както меда услажда небцето ни щом го вкусим, така и любовта към Бога кара нашето сърце да се радва щом вкусим и видим, че Бог е благ. (Пс. 33:9). Подобна радост в Бога може да бъде видяна на много места в Св. Писание, но е описана най-вече в светите Псалми. Тази радост е духовна и небесна, и е предобраз на сладостта на вечния живот.

3. Истински обичащият Господа презира света и всичко, което е в света, и се стреми към Бога, Когото е възлюбил. Той счита почестите, славата, богатствата и всички удобства на света, които синовете на този век търсят, за нищо. За него само Бог, нетварното и най-възжелано благо, е достатъчно. Само в Него той намира истинската почест, слава, богатство и утеха. За него само Бог е безценния бисер, заради когото счита всичко останало за маловажно. Такъв човек не желае нищо друго на небесата или на земята, освен Бога. Такава любов е описана съвсем точно в Псалтира: Кого имам на небето? А с Тебе ли съм, на земята нищо не искам. Изнемогва плътта и сърцето ми; Бог е твърдиня на сърцето ми и мой дял вовеки.(Пс.72:25-26). Той използва храната, питието, облеклото и всичко останало само поради необходимост, а не поради чувствено удоволствие.

От това следва, че който обича света, няма любов към Бога. Според свидетелството на Апостола: Ако някой обича света, той няма любовта на Отца (1 Йоан 2:15). Такива са онези, които намират удоволствие единствено в гордостта и разкоша на този свят, в богати домове, в скъпи возила, в обилни трапези, в обличането на изтънчени дрехи, харесват да бъдат възхвалявани и прославяни от всички, и т.н. Подобни хора обичат похотта на плътта, похотта на очите и гордостта житейска (1 Йоан 2:16), които са противни на Отца, и те нямат любов към Бога.

4. Истински обичащият Бога винаги помни Господа, Неговата любов към нас и Неговите благодеяния. Виждаме това дори в човешката любов, тъй като често мислим за онзи, когото обичаме. Така че който обича Бога, помни за Него, мисли за Него, намира утеха в Него и е възхитен от Него. Защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви (Мат. 6:21). За него безценно и най-възлюбено съкровище е Бог. Поради това и сърцето му също така не се отделя от Него. Това е причината той често да си спомня за Неговото свято име с любов. Защото сърцето, изпълнено с любов към Господа, показва и външните признаци на любовта. От това можем да видим, че онези, които забравят Бог, не Го обичат, защото разсеяността показва, че липсва Любов към Бога. Обичащият никога не забравя своя любим.

5. Този, който обича, никога не желае да се разделя от своя възлюбен. Мнозина християни желаят да бъдат с Господ, когато Той Е прославен, ала не искат да бъдат с Него в безчестие и позор, нито да носят своят кръст. Те се молят към Него да влезнат в Неговото Царство, но не желаят да понесат страдания в света и така показват, че нямат правдата в сърцето си, и не обичат наистина Христа. И да кажем истината, те обичат себе си повече от Христос. Поради тази причина Господ казва:   Който не взима кръста си, а следва подире Ми, не е достоен за Мене (Мат. 10:38). Истинският приятел се познава в нужда. Той е нашият истински ближен - този, който ни обича и не ни оставя в нужда. По същия начин истински обичащият Христа е онзи, който пребивава с Христос в този свят, остава Му верен в сърцето си и безропотно понася кръста си с Него, като копнее да бъде неразделно с Него в бъдещия век. Такъв човек казва за Христа: А мене е добре да се приближавам към Бога! (Пс. 72:28).

6. Признак за любовта към Бога е любовта към ближния. Онзи, който истински обича Господа, също така обича и своя ближен. Онзи, който обича своя любим, обича това, което той обича. Изворът на любовта към ближния е любовта към Бога, но любовта към Бога се познава чрез обичта към ближния. Оттук е очевидно, че онзи, който не обича ближния си, също така не обича и Господа. Както ни учи Апостола: Който каже: "любя Бога", а мрази брата си, лъжец е; защото, който не люби брата си, когото е видял, как може да люби Бога, Когото не е видял? И ние имаме от Него тая заповед, който люби Бога, да люби и брата си (1 Йоан 4:20-21). Това се признаците на любов към Бога, скрити в сърцето на човека.

Скъпи християни, нека се покаем и да се отвърнем от суетата на света, да изчистим сърцата си чрез покаяние и разкаяние, така че любовта на Бога да си направи жилище в нас. И ние познахме любовта, която Бог има към нас, и повярвахме в това. Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог - в него (1 Йоан 4:16).

Защо да обичаме Бога?

Бог е върховното благо, от което идва всяко добро даяние, и всяка благодат, която е и ще пребъде във вечността.

Без Господ всяка благодат е бедствие и печал, животът е смърт, радостта и сладостта са горчилка. Да живееш с Бога е щастие в сполетялата ни беда, богатство в бедността, слава в опозоряването, утеха в тъгата. Без Бог няма истински покой, мир и утешение.

Поради това обичайте Го като ваше върховно благо и благословение, обичайте Го повече от всяко тварно създание, повече от съпругата и децата си, и повече от самия себе си. Бъдете Му верни в сърцата си и преди всичко, имайте копнеж към Него, защото Той е вашето вечно благо и благослов, без Когото няма нито живот, нито благодат в този или в бъдещия век.

Всяко Божие творение е добро, но техният Творец е несравнимо по-добър. Така че обичайте и се стремете към Него като към върховното благо, тъй като Той живее, безначален, безпределен и вечносъществуващ, непроменлив и чрез Когото всичко е направено добро.

predanie.bg




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 412805
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031