Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2015 13:43 - ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ПРОТИВОСТОИ НА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 1784 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 20.10.2015 13:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Интервю на йеромонах Игнатий (Шестаков) от Сретенския манастир с черногорския митрополит Амфилохий (Радович)

image

-Ваше високопреосвещенство, как виждате текущия период от живота на Православната църква? Независимо от външния просперитет, растящия брой църкви, строителството и развитието, се сблъскваме с големи изкушения. Има натиск върху Църквата , който често приема формата на гонение…

-Водихме разговори относно отбелязването на 1000 години от управлението на св. княз Владимир и св.великомъченик Йоан-Владимир (Сръбски). Техните управления за решаващи периоди, които са променили съдбата и значението в историята на православните народи – а също така и относно мисията на Православието в Славянския свят.

А ето ни сега в друго време на големи промени: от една страна се сблъскваме с нови изпитания,  а от друга, имаме обновяване на вярата и Църквата, първо сред православните народи с Русия начело.

Сега Църквата ни е отново на кръстопътя между Изтока и Запада; или както пише св. Николай Велимирович, „над Изтока и Запада“. В контекста на случилото се тогава и това, което става в наши дни, Православната църква е призвана да бъде над понятията Изток и Запад. В какъв смисъл?

Според собствената ми съвест, Вселенската църква през вековете е била духовният гръбнак между Азия и Европа. Такъв тя е и днес, опора в модерния свят и в новия конфликт между Изтока и Запада. Под Изток разбираме не само Ислямския изток, но в неговата цялост: Будизъм и Кофуцианство.

От една страна е цялата Източна цивилизация, а от друга т.нар. Западна, Евро-Американска цивилизация, основана върху имперската идея, синтез на езическия Рим, която обожествява императора и римския папа.

Тази Западна цивилизация е носител на нов възглед за света, новия световен ред, който не е единствено управленски или социален: говорим за нова етика, нов поглед върху света, нов начин на живот.

Това е напълно светска, антихристиянска, имперска идея. Бих казал, че от тази форма на антихристиянство можем да видим да се подава носът на сатаната – сатанизъм, който се проявява все по-очевидно, използвайки всички модерни средства и който си пробива път над целия свят.

На пътя на този нов световен ред, тази гледна точка към света и ново радикално антихристиянство е духовният гръбнак между Европа и Азия – Христовата Православна Църква. Така че тя трябва да бъде унищожена, защото докато я има, тази нова идеология не може да триумфира над света.

Затова никак не е случайно, че след разпадането на Съветския съюз, когато тази имперска идея по Евро-Американски модел започва своята нова кампания, първото нещо, което направи, бе да бомбардира една православна страна. Съвсем не е случайно, че всичко това стана на територията на сръбския православен народ.

Но това бе само началото на новото имперско разширение на новия световен ред и подготовката(относно, която не може да има съмнение и стана съвсем очевидно предвид случващото се в Украйна) за атака срещу Русия. Това е кристално ясно и няма никаква връзка, с която и да е конспиративна теория.

Единствената сила, която обединява балканските народи с Русия, е Православната църква и за да подчини и завладее тези обширни територии – не само в географско отношение, но също така от стратегическо и икономическо – те трябва да открадната техните души.

Православната църква – Църквата на св. княз Владимир и св. Йоан-Владимир, а също и на свети равноапостолен цар Константин, сега прилича на св.праведни Йов Многострадални. И всичко случило се с многострадалния Йов, сега става и с Божията църква – Светата Вселенска Православна Църква. Особено през двадесети век.

Само вижте какво се случи с Константинопол, какво се случва днес в Александрия, Антиохия и Йерусалим! Вижте какво се случи с Русия през двадесети век, станалото със Сръбската църква! Такива страдания…Трябва да погледнем върху това малко по задълбочено. И също като многострадалният Йов – той изгубил толкова много! Добитъка, имотите си, децата – всички те погинали; накрая дори жена му го изоставя и самият сатана го атакува… Но Господ казал само едно нещо на сатаната: само душата му запази(Йов 2:6).

Душата на модерния свят е Христовата Църква!

image

-Как преценявате ситуацията в днешна Украйна, когато схизматичната конгрегация е напълно легализирана, когато милиони хора вярват на схизматиците, сякаш те са истинската Църква?

- Това е един от вътрешните, съвременни проблеми на Православната църква, който се проявява особено силно на територията на Киевска Рус – тази на св. княз Владимир.

В наше време, образуването на нови държави от останките на Съветския съюз и на бивша Югославия – не само нови страни, но също така и нови нации – е по един или друг начин повлияло на образуването на нови „Църкви“: украинската, македонската, черногорската…

От една страна виждаме митрополит Онуфрий, оглавяващ Украинската Православна Църква към Московската Патриаршия – Църквата, която пази органичното, живото наследство на Църквата н св. Владимир, която обръща внимание на всички специфични характеристики на тази част от хората на Киевска Рус, уважава също така  и новосъздадената държава, но в същото време запазва единството на Църквата, оставайки органична част от Едната Свята Вселенска и Апостолска Църква.

От друга страна виждаме какво прави нещастният Денисенко. Въпросът е: вярват ли подобни хора въобще в Господ? Дали тези хора, които се отричат от тялото Христово заради земни интереси, каквито и да са те – в този случай интересите на нацията или държавата – дали вярват в Бог?

Боя се, че те в своята същност не служат на Христа, но по-скоро на езическо-империалистичната идея на Западната Евро-Американска цивилизация, която е в паднало състояние.

Молим се заедно със св. Ефрем Сириец Господ да не ни прати духа на „амбицията“ – под което следва да се разбира желанието за власт.

Човек може да разбере положението на Денисенко, който преди време бе кандидат за патриарх. А сега имаме тази жалка история с обожествяването на украинската държава, украинската нация, украинския език: това е историята на схизмата в една нация, една Църква – с катастрофални последици.

През тези решителни времена на страдания в Църквата, когато Източноправославната църква е духовният гръбнак на света, най-важното нещо е да запазим Църквата такава, каквато я е създал Христос – свободна от силите на този свят, за да бъде същият свидетел на Бога, какъвто е бил Йов, и да си възвърне всичко, което е загубено.

Чрез нея Бог ще запази душите на верните хора, като в същото време Църквата ще бъде истинска закваса за модерния свят. Никой не е бил така пророчески осъзнаващ това, както е бил Достоевски, който написал, че в бъдещето здравата Църква е единственото спасение за модерния свят и човечеството.

Но ето какво е особено удивително. Европа, Сащ, НАТО се бориха седемдесет години да унищожат СССР, и накрая го постигнаха. Но в същото време Европа брани най-съществените резултати от комунистическия режим, сякаш са божествени откровения.

Например, кога бяха основани границите между Украйна и Русия, или между другите съветски републики? Кой ги установи? Комунистите ги основаха както за вас (руснаците), така и за нас (сърбите). Сега „бранейки човешките права“, американците и европейците подкрепят неофашистите в Украйна, за да запазят наследството на Съветския съюз. Въпросът е: за какво? Това означава, че говорим за напълно различни интереси: те използват комунистическото наследство, за да постигнат собствените си имперски интереси.

 “Drang nach Osten”(от немски –  напредването, копнежът към Изток) използва други способи, за да продължи кръстоносните си походи. В по-ранни времена е идеята да се освободи Божи гроб; но това, което тези кръстоносни походи правят всъщност е съвсем очевидно. Това, което се е случило е абсолютно същото, което става днес в Сирия, Ирак и Афганистан: ограбването на богатствата на тези народи.

Припомняме си думите на западните политици, как Русия има твърде много природни богатства и твърде много естествени източници и че те трябва да се споделят: „Ние не само ще запазим това, което имаме за себе си, но ще вземем онова, от което се нуждаем, от Русия.“

Това е една доста сложна история. И я гледаме през призмата на случващото се в Украйна, в Киев – чрез наследството на св. Владимир, чиято годишнина празнуваме.


- Какво мислите за съдбата на християните, включително православните народи, които вероятно несъзнателно се покланят на този нов световен ред, мислейки, че се борят за собствената си свобода? Така бе по време на разпада на Югославия: мнозина бяха убедени, че се борят за свободата си от комунистическото наследство. Нещо подобно виждаме да се случва сега в Украйна. Човек остава с впечатление, че тази борба се случва в рамките на нечий глобален план.

По същество, точно това се случва. Да вземем например Югославия, за мен става още по-ясно, че тази страна бе преднамерено разпокъсана. Все пак, това бе голяма държава – 20 милиона население. С нея трябваше да се съобразяват и не се поддаваше лесно на манипулации, въпреки всичките й слабости и неадекватност – както като царство, така и като федерация.

Те я разпокъсаха, ръководени от принципа “divide et impera”—разделяй и владей. Те образуваха тези малки сателитни държави като Словения и Хърватска, Босна и Херцеговина, които преди това никога не бяха съществували като държави, а също така успяха да разделят Сърбия и Черна гора – един народ и вековна суверенна нация!

А от автономно Косово те образуваха „Ислямска държава“. Американският посланик в Косово бе на посещение при сръбския патриарх и заяви, че работи за пръв път като дипломат в „ислямска страна“. Ние я поправихме: това са християнски земи от четвърти век. Но те постигнаха тази „Ислямска държава“ чрез бомбардировките на НАТО – образувайки Косово като независима страна, при това ислямска. По същия начин се опитват да направят и Босна единствено ислямска страна. 

Вземете например Македония. Какво е Македония днес? Дали тя  de facto вече е разделена на две части – славянската и албанската; и е под въпрос колко дълго може да просъществува под тази форма. Комунистите създадоха Македония такава, каквато е днес – също както образуваха Украйна и съвременна Черна гора.

Черна гора, такава, каквато е днес, бе направена от комунистите, с черногорска нация и черногорски език. Сега те дори искат своя „Черногорска църква“.

Наистина, този процес среща повече трудности в Черна гора отколкото в Украйна и Македония. Обяснявам си това с факта, че нашата Църква е заздравена с кръвта на мъчениците – св. великомъченик Йоаникий, митрополит Арсений и още над 150 духовници, убити от комунистите. Може да се каже, че ако погледнем процентите, това има по-голямо значение за малка Черна гора отколкото новомъчениците в Русия.

Не е изненадващо, че същата групичка, която управляваше в Черна гора при комунизма е все още на власт, макар че вместо  на Златния телец на комунизма сега се покланят на Златния телец в Брюксел – в името на собствените си интереси.

Бомбите на НАТО също паднаха в Черна гора – в Даниловград, Цетина и Мурино, убивайки дори деца. Няма нужда да споменаваме случилото се в Косово.

А сега принуждават Черна гора да приеме независимостта на Косово. По този начин Черна гора действа против собствените си жизнени интереси. Така те управляват и използват малките държави.

Заради това те разделиха Сърбия и Черна гора и ги настройват една срещу друга. Това бе причината Украйна да бъде отделена от Русия. Не е достатъчно да направиш граници – необходимо е да ги убедиш, че не са един народ, не са една Църква, че нямат един и същ княз Владимир… Да разделим св. Владимир! Всъщност как смятат да го разделят?

И така, съвсем ясно е, че за да постигнат своите империалистични цели модерният Запад  открито разрушава славянското единство, неговите правителства. То си присвоява плодовете на комунистическото управление и ги брани до такава степен, че на Балканите се разрази братоубийствена война, както и в Украйна. Братоубийство – за да се запазят границите, начертани от болшевишкия режим на Ленин! Тези, които се предполагаше, че воюват против комунизма и болшевизма, са днес най-ревностните бранители на основните блага, останали от комунизма. Но тях не ги интересува съветското наследство – те преследват единствено собствените си интереси.

Води се битка за петрол, за естествените блага, за индустриалната база както в Украйна и  в Русия, така и в Близкия изток. Те направиха ад Изтока, воювайки с тези, които по-рано сами създадоха – т.нар. Ал Кайда. Междувременно, Христовата Църква е унищожавана на Изток. Фанатични ислямистки движения унищожават цялото християнство там. И отново сме изправени пред една изцяло антихристиянска идеология, която действа в интерес на новия световен ред в сферата на човешкия живот. Всичко бива подчинено в негово име. 

Успоредно с това, всичко се връща към призива на езически Рим „хляб и зрелища“ и последните останки от християнството се изтласкват от територията на Европа и Америка.

- Как ние, служителите на Христа, трябва да реагираме на тези предизвикателства срещу Църквата и християнството? Какво трябва да променим в себе си? Какво трябва да сторим?

-Трябва да сторим онова, което преди много години чух от една юродива ради Христа в Смоленското гробище в Санкт Петербург (там се пазят мощите на св. Ксения – бел. прев.). Тогава тя ми рече: „Спусни се по-дълбоко, отче, спусни се по-дълбоко!“

Православието е съвременният Йов. Можеш да му отнемеш всичко, но не и душата му. Господ пази неговата душа. Свидетелство за всичко това е случилото се през тези хиляда години от времето на княз Владимир. 

 pravoslavie.ru




Гласувай:
2



1. ravramov - Да, Истинската Православна Църква противостои
20.10.2015 13:56
на новия световен ред, но официалните лъжецъркви ("БПЦ", "Московска патриаршия" и останалите) му сътрудничат с въвеждането на новия папски календар, с участието си в еретическото икуменическо движение и с редица други нововъведения.
цитирай
2. predanie - Здравейте
20.10.2015 15:01
твърде много и сложни въпроси поставяте на едно място. В Символа на вярарата ни се казва, че вярваме в ЕДНА СВЕТА СЪБОРНА И АПОСТОЛСКА ЦЪРКВА. Част от нея е и БПЦ, независимо дали признавате или не това и само в нея се извършват душеспасителните Христови Тайнства. Не ми се навлиза в дълбочина относно календара - знам само, че съботата е направена за човека, а не обратното. Както и това, че всеки от нас ЛИЧНО ще отговаря за своите дела и помисли пред Господа, доколко те са били извършени по заповедта на Христос да възлюбим един другиго, както Той ни възлюби. Поздрави
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 412841
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031