Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2015 09:21 - Съвети на стареца Клеопа
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 699 Коментари: 0 Гласове:
2



 - Как да говорим с другите, за да имат те духовна полза?

- Най-поучителните думи за ближния са практически – примерът на нашия живот. Св. Исаак Сирин казва същото: „Езикът на делата е едно нещо; красивите думи без дела – друго.“ като после добавя: „Многото думи без дела са като художник, който рисува картини на вода по стената, но не е способен да утоли жаждата си".

- Отец Клеопа, може ли добродетелен християнин да спаси семейството си и селото си, чрез светия си живот?

- Как да не може? Колкото повече добродетелни християни има в света, в дадена страна, в дадена общност, толкова повече страната или общността ще бъде пазена от опасности, войни, смут, глад и всички видове зло. От друга страна, колкото по-малко са Божиите избраници, толкова по-силни ще са възпитателните „удари“ от Бог. Попитали един светец: „Един човек може ли да спаси един град?“, „Може,“ отговорил светецът. „Пророк цар Давид е пример. Това, което Бог е казал, че заради раба Си Давид, няма да изостави Йерусалим“.

- Един мирски посетител попитал: „Отец Клеопа, скарах се с един човек и много пъти го молих за прошка, но той не иска да ми прости. Какво мога да сторя, за да се помиря с него?

- Повече не му говори, недей го и злослови пред другите. Но се моли на Бога за него и му прости от все сърце. След време гневът ще се потуши, както огънят изгасва без дърва.

-Какво е молитвата и какви видове молитва съществуват, според светите отци?

Св. Евагрий Понтийски казва: „Молитвата е разговор на ума с Бога. Молитвата се ражда от кротостта и безгневието. Молитвата е плод на радост и благодарност. Тя прогонва тъгата и унинието.“. Светите отци казват, че молитвата е съюз на човек с Бога, силата на света, помирението с Бог и майката и дъщерята на сълзите. Молитвата е ключа към Небесното Царство, а според св. Теофан Затворник е възлизане на ума и мислите към Бога. Молитвата има три степени: първата – молитва, която се произнася или чете, извършваща се от тялото; втората е молитвата на мислите или умствена молитва; третата е на чувствата, на сърцето.

-По принцип нашият народ се моли малко, но с много смирение. Може ли да се надява да се спаси чрез малкото си молитви? И как трябва да се молят болните и тези, които не могат да четат?

- Нашият Спасител Иисус Христос е казал: „..кога се молите, не говорете излишно като езичниците; защото те мислят, че в многословието си ще бъдат чути; прочее, не бивайте тям подобни; защото вашият Отец знае, от какво имате нужда, още преди да поискате от Него .“(Мат. 6:7-8). После ни е научил на „Отче наш“. Следователно, нашият Спасител сам ни научава на кратката молива. Всеки, който си казва кратки молитви, но с внимание и нежно чувство, ще бъде спасен. Нека да помним светия старец, който 40 години се е молил с една и съща молитва: „Господи, аз, като човек съгреших, ти като Бог ме помилвай.“.

-Как могат хората да спазят заповедта на св. апостол Павел: „Молете се непрестанно.“?

- Всеки може да се моли непрестанно ако винаги върви пред Бога със ума и сърцето си. Можа да работи с ръцете си, докато умът и сърцето му са извисени към Бог. Единственото нещо, което трябва да добавя, е че най-важното в духовната молитва е нашият ум и сърце да бъдат неразлъчни от Бога, без значение по кое време или място. Винаги трябва да усещаме Божието присъствие. „Този труд се отнася за всички видове молитва и се счита за постоянна молитва“ казва св. Теофан Затворник. Това е чувството и духовното съзерцание на Бога, което св. пророк Давид е изпитвал, когато казва: „Винаги виждах пред себе си Господа, защото Той е от дясната ми страна; няма да се поклатя.“(Пс. 15:8) Така че ние трябва да разберем, че животът на  вярващия човек е непрестанна молитва, ако умът му е винаги с Бога.

-Когато вършим добри дела, това също ли е вид молитва към Бог?

Да, така е. Св. апостол Павел свидетелства за това, когато ни казва: „  И всичко, що вършите словом или делом, всичко вършете в името на Господа Иисуса Христа, като благодарите чрез Него на Бога и Отца.“ (Кол. 3:17)  Когато някой върши добри дела за слава Божия и говори в полза на другите за слава Божия, той придобива деятелната молитва. Св. Теодор Студит, съветвайки своите ученици, им казва: „Този, който върши добри дела и проявява послушание със смирение и без ропот,  извършва литургия и свещенство".

превод: Ловчанска Света Митрополия
www.predanie.bg




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 415219
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930