Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2015 09:46 - За сънищата и сънуването
Автор: predanie Категория: Други   
Прочетен: 712 Коментари: 0 Гласове:
0



Греховно и дръзко е човек да счита, че е достоен за Божествени откровения насън или наяве. Правилно би било, човек да не повярва на съня, да не размишлява за съдържанието му. Ако на Бог Му е угодно да го вразуми, Той ще устрои това.

Сънища от Бога сънуват най-често свети хора, очистили душите си с покайни сълзи. Съдържанието им винаги е душеспасително и е свързано с важни събития. Но и светиите, на които биват пращани сънища от Бога, не ги приемат веднага, понеже считат себе си за недостойни. И колко много лековерни хора, които са считали, че сънищата им са от Бога, са погубени от дявола! В Свещеното Писание Сам Господ ни говори за необходимостта да сме предпазливи, ако не искаме да бъдем измамени от сънища, на които причината е сатаната. "Празни и лъжливи надежди има у безразсъден човек, и сънни бълнувания окриляват глупци" (Сир. 34:1). И по-нататък: "Какъвто е оня, който прегръща сянка, или тича подир вятъра, такъв е и тоя, който вярва в сънища" (Сир. 34:2). Не ги взимай присърце. Сънищата са вкарали мнозина в заблуда и които са се надявали на тях, паднали са (34:7). Така Свещеното Писание предупреждава да не настройваме сърцата си за сънища и да не им обръщаме внимание. Защото сънищата вече са заблудили мнозина и са станали причина за падане на тези, които са им се доверили. Св. Григорий Двоеслов пише: "От наша страна ще бъде достатъчна и добродетелта да не обръщаме никакво внимание на играта на въображението. Сънищата най-често не са нищо друго освен миражи на заблудения ум или бесовски мечтания. Наистина голяма добродетел е да не вярваш на нищо от сънищата си. Защото сънищата в повечето случаи възникват от образи и части от мисли, които се въртят в главите ни, или от дявола, който се гаври с нас и ни съблазнява".

А сега ще ви разкажа за падението на подвижника Ирон. С помощта на сънища дявола го подлъгал и го хвърлил от висотата на добродетелта в бездната на погибелта. Ирон прекарал 50 години в пустинята във високи подвизи и въздържание. Подвизавал се сам и бил известен на мнозина с високия си живот. Но веднъж сатаната му се явил на сън в образ на Христа и му заповядал да се отдалечи от другите уж за усилване на поста и подвига. Даже на Пасха не ходел на църква. И всичко това – за да не яде с другите отци нищо от онова, което било поднасяно за обяд, и да не наруши строгия пост, който по съвет на дявола бил решил да спазва. Сатаната дълго време го държал в прелест и заблуда. И веднъж му се явил на сън във вид на ангел. Клетият Ирон му се поклонил като на ангел. А сатаната му заповядал незабавно да скочи в кладенеца, та сам да се убеди, че поради голямата му добродетел, святост и подвизи заради Бога няма да му се случи нищо лошо и Ирон, напълно уверен, че сънищата му са истински, скочил в кладенеца. Случило се, че други монаси забелязали това и с големи усилия го извадили от кладенеца. Подвижникът живял два дни, а на третия починал. Ето как вярата в сънища може да погуби и такъв живот.

Дмитрий А.Авдеев, Владимир К.Невярович. "Нервност и неврози".

www.predanie.bg




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: predanie
Категория: Други
Прочетен: 415545
Постинги: 325
Коментари: 145
Гласове: 206
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930